В понеделник инвеститорите на Българската фондова борса с изненада откриха,

...
Коментари Харесай

Акции на Apple и Tesla вече се търгуват на борсата в София. Какви са особеностите

В понеделник вложителите на Българската фондова борса с изненада откриха, че до котировките на български акции се появиха и такива на американски компании като Apple, Microsoft, Фейсбук, Tesla, европейските банки Deutsche Bank, Commerzbank и други. Не, всички те не са пристигнали да се листнат в София, само че въпреки всичко неточност няма. Паралелно с изненадата в терминалите от борсата публично оповестиха, че пускат нов търговски сегмент - BSE International. На него към този момент се търгуват акциите на близо 100 водещи компании от Европа и Съединени американски щати, както и на няколко борсово търгувани фонда върху водещи показатели като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600 и други. А още от първия ден имаше интерес и покупко-продажби по няколко позиции.

Създаването на BSE International е част от серията начинания на фондовата борса през последните години, които целят да върнат интереса на самостоятелните вложители към финансовия пазар в България. Под управлението на Маню Моравенов БФБ съумя да притегли на сегмента за напредък BEAM и няколко по-малки новаторски компании, в които влязоха и много дребни акционери. А в този момент вкарването на водещи акции съответствува и с взрива на световните тържища, поддържан значително и от дребните вложители, за които достъпът до тях стана доста елементарен през платформи като Robinhood и Revolut. В този смисъл стартирането на BSE International може да се преглежда, като поредна опция за достъп до непознати тържища, несъмнено, със своите характерни особености, плюсове и минуси.
Какво е BSE International
BSE International е пазарен сегмент към БФБ, а не система, която обезпечава пряк достъп до американските пазари, както са да вземем за пример профилираните платформи. Затова и излъчванията, регистрирани на него, се търгуват в България съгласно часовете за търговия на нашата борса - 9.30 до 17.30, което включва pre и post търговията. Това е и едната специфичност, защото в Съединени американски щати тържищата отварят в 16.30 българско време. Акциите, листнати на BSE International, непрекъснато се котират от маркет мейкъра TradeGate в този часови диапазон.

Търговията става с партньорството на Deutsche Borse, която доставя и комерсиалната система на нашата борса - T7. За вложителите достъпът до BSE International и надлежно непознатите акции става през общоприетите платформи за достъп до БФБ, които оферират капиталовите медиатори.

Акциите се котират в евро, а минималната сума за покупка е един лот, като в множеството случаи това е една акция. Заради необятната мрежа на Deutsche Borse се допуска висока ликвидност на позициите и огромна мрежа от локални и интернационалните вложители, които вземат участие в нея. Затова и задачата на маркет мейкъра е да вземе поради всички фактори като валутни курсове, транзакционни разноски, събития, с което да подсигурява, че котировките и спредовете са оптимално близки макар часовата разлика в сесиите, изключително за Съединени американски щати.

Съхранението на финансовите принадлежности, които са позволени до търговия на BSE International, се реализира от Централния депозитар - по сметки на крайните притежатели. Огледално акциите, държани от български вложители, се съхраняват и посредством сметката на депозитара в Clearstream Banking, Люксембург, прецизираха от БФБ за " Капитал ". Местните вложители ще получават дивидентите си непосредствено при капиталовия си медиатор, като ще имат и всички права на акционер и отдалечено посредством него. Всички процеси са обхванати и за тях е планувано решение, което подсигурява правата по инструмента: обединение, вливане или делене, паричен или дял в акции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР