В понеделник ГЕРБ ще внесе в Народното събрание пакет от

...
В понеделник ГЕРБ ще внесе в Народното събрание пакет от
Коментари Харесай

ГЕРБ внася антикризисни мерки, които да бъдат "ред бул за икономиката"

В понеделник ГЕРБ ще внесе в Народното събрание пакет от антикризисни ограничения, които няма да костват нито лев за държавния бюджет, само че ще подействат като ред бул за стопанската система.

Така  Делян Добрев описа избавителните ограничения, показани на брифинг на ГЕРБ, на който участва и водачът Бойко Борисов. 

На първо място бе посочено удължаването на обезщетенията за небитовите консуматори на електрическа енергия и през цялата 2023 година като компаниите, присъединени към мрежата с високо напрежение получават по-голяма помощ от сегашната. Предлага се тяхната отплата покрива 100% всички разноски над 200 лева за мегаватчас. За потребителите ниско и приблизително напрежение се предлага да остане прагът от 250 лева на мегаватчас.

Следваща мярка е да се одобри експлицитна възбрана на либерализацията на електрическата енергия за бита до 1 януари 2026 година Добрев дефинира като доста обърквано обяснението на служебния министър на енергетиката Росен Христов за въвеждане на две тарифи за тока - зимна и лятна, с което се целяло да се прикрие идното излизане на семействата на свободния пазар на то. " Иска се до 800 киловатчаса през зимата да се заплащат, колкото е в този момент, а над това ползване цената ще нарастне трагично. Почти всички семейства ще надвишават този предел ", уточни Добрев. 

От ГЕРБ упорстват да се вкара мито за горивата на " Лукойл ", като по този начин се изземе свръхпечалбата им, както и да се подхващат и други дейности, които да доведат до 1 лева понижение цената на горивата у нас.

Ще се предложи на Народното събрание да задължи служебния кабинет да организира процедура по дълготрайни контракти за газа, като се обезпечи снабдител на неруски газ на по-ниски цени. Народно събрание би трябвало да инициира също Агенцията за нуклеарно контролиране да лицензира неруско нуклеарно гориво и по този начин да се подсигурява, че АЕЦ Козлодуй ще продължи да работи и отсега нататък.

ГЕРБ ще предложи още ограничения за облекчение на изискванията за създаване на ВЕИ, както и Закон за офшорния вятър, които да увеличат производството на повече електрическа енергия на по-ниска последна цена.

Народно събрание би трябвало да задължи служебното държавно управление в най-кратки периоди да внесе всички закони, свързани със задействането на проекта за възобновяване, с цел да може да получим предплатената вноска от 1.5 милиарда лева до края на годината, разгласи и Томислав Дончев. От служебното държавно управление ще се изиска да направи разбор от риска от загуба на средства по проекта, както и ограничения по какъв начин да бъде преодоляно закъснението.

" Една от опциите да се подобрят макроикономическите ограничения на страната е тези пари незабавно да влязат в българската стопанска система ", сподели Дончев.

" Докато три дни избирахме ръководител на Народно събрание страната банкрутира ", разяснява някогашният финансов министър Кирил Ананиев. " Министерството на финансите показа проектобюджета си за 2023 година с бюджетен дифицит от 6,6 на 100 от Брутният вътрешен продукт, което съставлява над 11 милиарда лв., което значи, че с над 5 милиарда се утежнява недостига от 2022 година. След това те желаят та теглят нов дълг от 16 милиарда лв. ", посочи Ананиев.

" Ако се приложат нашите ограничения, ще избегнем доста рецесии ", разяснява и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той прикани управлението на парламентарната група на ГЕРБ " без нападки да въвлечат в решението на основаните проблеми, тези които са ги основали ".

" Много евентуално е да има нови избори ", уточни Борисов. Затова ГЕРБ ще упорства за съставяне на контактна група, която да разиска с президента Румен Радев и със служебното държавно управление бюджета на страната за 2023 година " Защото един неразчетен и популистки бюджет в такава конюнктура, ще бъде сватбарски бюджет и ще сътвори повече проблеми, вместо да ги взема решение ", сподели Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР