В понеделник, ден след като израелските военни обявиха, че изтеглят

...
В понеделник, ден след като израелските военни обявиха, че изтеглят
Коментари Харесай

Палестинците, които се завръщат в Хан Юнис след израелското изтегляне, намират неузнаваем град

В понеделник, ден откакто израелските военни оповестиха, че изтеглят войските си от региона, в южния град на Газа Хан Юнис се стичаха потоци от палестинци, с цел да спасят, каквото могат от големите опустошения, останали след израелската атака, предава „ Асошиейтед прес “.

Мнозина се върнаха във втория по величина град в Ивицата Газа , с цел да открият, че някогашният им роден град е неразпознаваем . Десетки здания са разрушени или развалени , а на местата, където в миналото е имало жилища и предприятия, в този момент има купчини парчета . Улиците са разрушени с булдозер. Училищата и лечебните заведения са развалени от боевете.

Израел изпрати войски в Хан Юнис през декември, като част от мощната си сухопътна атака , подхваната в отговор на водената от Хамас офанзива на 7 октомври в южната част на Израел. Израелските управляващи настояват, че 1200 души, най-вече цивилни, са били убити, а към 250 души са взети за заложници. Според локалните здравни управляващи войната, която продължава към този момент седми месец, е лишила живота на повече от 33 000 палестинци, най-вече дами и деца , разселила е по-голямата част от 2,3 млн. души на територията и е направила обширни елементи от обсадената линия Газа необитаеми.

Войната сред Израел и Хамас

„ Много региони, изключително центърът на града, са станали негодни за живот “ , споделя Махмуд Абдел-Гани, който е избягал от Хан Юнис през декември, когато Израел стартира сухопътната си инвазия в града. Мъжът добавя:

„ Установих, че къщата ми и къщите на съседите ми са превърнати в отломки. “

Изтеглянето на израелските войски от Хан Юнис означаваше края на основен стадий от войната против Хамас и докара до едно от най-ниските равнища на израелски войски в дребния крайбрежен анклав от началото на войната.

Израел съобщи, че градът е бил съществена цитадела на Хамас и твърди, че при интервенцията му през последните няколко месеца са били убити хиляди бойци и са нанесени тежки вреди на голямата мрежа от тунели , употребявани от Хамас за преместване на оръжия и бойци. Тя твърди също, че е разкрила доказателства, че в града са държани заложници .

Тъй като в града няма военно наличие, Хамас може да се опита да се прегрупира там, както е направил в други региони, където военните са понижили силите си.

Последното израелско евакуиране също по този начин разчисти пътя на някои палестинци да се върнат в региона, с цел да претърсят планините от парчета и да се опитат да запазят останалото имущество.

Нажва Аяш, която също е била разселена от Хан Юнис, твърди, че не е могла да стигне до жилището на фамилията си на третия етаж, тъй като стълбите просто са изчезнали. Брат ѝ се изкачил нагоре през разрушенията и свалил някои движимости, в това число по-леки облекла за нейните деца. Басел Абу Насър, гражданин на Хан Юнис, който избягал, откакто въздушен удар блъснал дома му през януари, сподели, че огромна част от града е превърната в отломки. 37-годишният татко на две деца е безапелационен:

„ Там няма никакъв смисъл да продължаваме живота. Те не ни оставиха нищо. “

В неделя, малко откакто военните оповестиха, че са се изтеглили, можеше да се видят опашки от палестинци, които напускаха Хан Юнис с нищожно имущество . Пеша и с колела те носеха найлонови торби и кошове за пране, с каквото можеха да съберат назад до мястото, където бяха изселени . Един от тях носеше навит на руло матрак. Друг – изравен вентилатор. Един мъж използваше велосипеда си, с цел да придвижи шперплат.

Излизането на военните от Хан Юнис се случва преди предстоящата израелска атака в Рафах , най-южния град на Газа, където стотици хиляди хора са избягали от боевете на други места, с цел да търсят леговище, и който съгласно Израел е последната огромна цитадела на Хамас. Градът приютява към 1,4 млн. души – повече от половината от популацията на Газа . Перспективата за атака провокира паника в международен мащаб, в това число от страна на основния съдружник на Израел – Съединени американски щати , които желаеха да видят благонадежден проект за отбрана на цивилното население .

Разрешаването на хората да се върнат в близкия Хан Юнис би могло да облекчи натиска върху Рафах , само че доста от тях нямат домове, в които да се върнат. Освен това градът евентуално е цялостен с рискови невзривени бомби , останали от боевете . Израелските военни безшумно изтеглиха войските си в опустошената северна част на Газа по-рано по време на войната. Но тя продължава да нанася въздушни удари и рейдове в регионите, където съгласно нея Хамас се е прегрупирал, в това число в най-голямата болница в Газа – Шифа , оставяйки това, което ръководителят на Световната здравна организация назова „ празна черупка “. Израел упреква Хамас за нанесените вреди, заявявайки, че се бори от цивилни региони.

Главната болница „ Насър “ в Хан Юнис също е била обект на израелски нападения, като по-рано тази година войските я щурмуваха, защото съгласно военните в нея има остатъци на заложници . Точното положение на болничното заведение след изтеглянето на войските е неразбираемо. Видеозапис от болничното заведение сподели, че постройката за незабавна помощ наподобява непокътната, само че във вътрешността ѝ, където в миналото са се суетели хиляди разселени хора , са разхвърляни парчета .

Израел твърди, че задачата на войната му е да унищожи военния и управническия потенциал на Хамас и да върне към 130-те останали заложници, една четвърт от които съгласно Израел са мъртви. Преговорите , водени с посредничеството на Катар, Египет и Съединени американски щати, целят да доведат до преустановяване на огъня в подмяна на освобождението на заложниците , са в ход.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР