В понеделник американското финансово министерство представи подробен доклад за руските

...
В понеделник американското финансово министерство представи подробен доклад за руските
Коментари Харесай

Русия: Докладът на САЩ е смехотворен

В понеделник американското финансово министерство показа обстоен отчет за съветските олигарси и висши държавни чиновници, класирани съгласно положението и близостта им до Кремъл. Докладът беше очакван в закон, признат от Конгреса през лятото на 2017 - като отговор на съветските дейности в Украйна и като реакция на съветската интервенция в американските президентски избори през 2016.

Очакваше се, че в така наречен "Доклад Кремъл " ще бъдат разкрити и връзките на въпросните руснаци с някои основни сектори на американската стопанска система и възможни случаи на корупция.

Правозащитници и олигарси

Публикуваният от Вашингтон лист съдържа общо 210 имена. Сред тях са всички членове на държавното управление, отпред с премиера Дмитрий Медведев, сътрудници на президентската институция, както и близо 100 олигарси, чието положение, по преценки на Вашингтон, надвишава 1 милиард $. Част от въпросните лица към този момент са наранени от предходни американски наказания.

Изненадващо е, че в листата попадат и ръководителят на президентския Съвет по човешките права Михаил Федотов, както и пълномощничката на президента по въпросите на правата на децата Анна Кузнецова. "Списъкът очевидно е бил формиран въз основа на телефонния справочник на президентската администрация ", съобщи саркастично Федотов. "Никога не съм предполагал, че сходни описи биха могли да се изготвят по сходен фиктивен и неправилен метод ", сподели той пред Дойче Веле. "Пълномощничката по човешките права Татяна Москалкова не е включена в листата на американците, евентуално тъй като се намира в различен телефонен указател ", иронично означи Федотов. Той споделя, че няма от какво да се тормози, защото не разполага с активи или парцели в Съединени американски щати.

Нов в листата е и Евгений Касперски - създателят на съветската компания, която предлага антивирусни софтуери. В последно време на държавните институции в Съединени американски щати бе неразрешено да употребяват нейни стратегии, защото американските управляващи подозират, че съветските секрети служби употребяват продуктите на Касперски за шпионаж.

Списък, комфортен за Путин

"Докладът Кремъл " беше умислен от Конгреса като съображение за бъдещи наказания. Неясно обаче остава дали в действителност ще се стигне до тях. Американското държавно управление заяви в понеделник, че от негова позиция към този момент не са нужни спомагателни наказания, защото и от досегашните ограничения съветската оръжейна промишленост да вземем за пример е отчела загуби за милиарди.

Сред експертите отчетът на Вашингтон провокира смесени реакции. Андерс Аслунд от вашингтонския мозъчен концерн "The Atlantic Council " съобщи пред Дойче Веле, че описът не дава отговор на описаните в закона критерии. Накратко Аслунд разказва отчета по този начин: "В него има прекомерно доста имена; има и неверни имена; а някои хора от вътрешния кръг към Путин не са включени в него ".

Андерс Аслунд упреква държавното управление на Тръмп, че надали не отслабва американските наказания против Русия. Първоначалният план е бил да вбие чеп сред представителите на съветския хайлайф. А един лист, в който има прекомерно доста имена, съгласно Аслунд, оказва помощ на Путин, тъй като му дава опция да твърди, че "всички са били взети на мушка ".

Нови наказания няма да има?

Руският опозиционен деятел и някогашен министър-председател Михаил Касянов счита, че описът е сигнален сигнал, насочен към съветските елити, които когато и да е могат да станат обект на нови наказания. "Това е сигнал, който значи: Наблюдаваме ви, следим дейностите ви под лупа ", сподели Касянов пред Дойче Веле. Дори и да не съдържа нови наказания, описът съставлява "удар по реномето на съветските политици и предприемачи ", твърди опозиционерът и прибавя, че западните банки в този момент доста ще внимават дали да си сътрудничат с тях. "Някои от тях биха могли даже да закрият избрани банкови сметки ", споделя Касянов.

Опасността, която произлиза от този отчет, е следната: Русия би могла да се трансформира в "токсична страна " - страна, с която е рисковано да се прави бизнес, предизвестява Александър Баунов от московският Център "Карнеги ".

Неясно към този момент остава какво написа в засекретената част от отчета. Иън Бремър, специалист по външнополитически въпроси и началник на американската консултантска компания "Eurasia Group ", счита, че тя съдържа "детайли за корупционни връзки ". Експертът обаче счита, че към този момент Съединени американски щати няма да афишира нови наказания против Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР