В понеделник акциите на China Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач

...
В понеделник акциите на China Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач
Коментари Харесай

Акциите на най-големия строителен предприемач в света се сринаха

В понеделник акциите на China Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен бизнесмен в света , поевтиняха, откакто компанията възобнови търговията си на Хонконгската фондова борса след 17-месечна пауза.

Според данните акциите на строителния бизнесмен са се сринали с към 87% през първата половина на деня. Пазарната стойност на Evergrande спадна с над 2 милиарда $ спрямо последната търговия, като се намали до към 586 млн. $ и е надалеч от пика си от над 50 милиарда $ през 2017 година Акциите леко се коригираха при започване на следобедната сесия в понеделник, само че към момента бяха надолу със 79%.

Акциите на Evergrande бяха спрени от 21 март 2022 година, само че компанията подаде заявление за обновяване на търговията по-рано този месец, защото щеше да бъде изправена пред делистване, в случай че прекъсването достигнеше 18 месеца.

В петък строителят съобщи, че е извършил " съответно " нужните стъпки, издадени от Хонконгската фондова борса, с цел да възобнови търговията. Външен инспектор е прегледал отчета от самостоятелното следствие на компанията и е удостоверил, че не е разкрил забележителни задбалансови транзакции, активи и пасиви, съобщи Evergrande в подадено заявление.

Някога най-продаваният строителен бизнесмен в Китай, Evergrande не изплати дълга си в края на 2021 година, откакто се сблъска с дефицит на ликвидност. Оттогава тя се бори за довеждане докрай на плановете и за погашение на отговорностите си към снабдители и кредитори. В отчет от предишния месец групата регистрира комбинирана загуба от 81 милиарда $ през последните две години вследствие на отписване на парцели, връщане на земя, загуби от финансови активи и финансови разноски.

Въпреки това в неделя Evergrande регистрира по-малка чиста загуба за първата половина на годината заради нарастване на приходите. Загубата ѝ за интервала януари-юни е 4,5 милиарда $ по отношение на 9,1 милиарда $ за същия интервал на предходната година. Дългът ѝ също леко понижа, достигайки към 328 милиарда $ спрямо 335 милиарда $ към края на 2022 година

По-рано този месец компанията подаде молба за отбрана от банкрут по глава 15 от Кодекса на Съединени американски щати за банкрутите в опит да преструктурира възходящия си дълг. Сега предприемачът чака утвърждение от кредиторите и съдилищата, с цел да приложи проекта си за преструктуриране, разгласен за първи път през март.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР