В понеделник (18-11-19) учени показаха първата глобална геоложка карта на

...
В понеделник (18-11-19) учени показаха първата глобална геоложка карта на
Коментари Харесай

Карта потвърждава възможностите за наличие на форми на живот на Титан

В понеделник (18-11-19) учени демонстрираха първата световна геоложка карта на луната на Сатурн Титан, включваща големи равнини и дюни от заледен органически материал и езера от течен метан, осветяващи другоземен свят, считан за мощен претендент в търсенето на живот отвън Земята.

Картата се основава на радарни, инфрачервени и други данни, събрани от галактическия транспортен съд Касини на НАСА, който учеше Сатурн и неговите луни от 2004 до 2017 година Титан има диаметър 5150 км и е втората по величина луна в Слънчевата система след Ганимед на Юпитер. Титан е по-голям от планетата Меркурий.

Органичните материали – съединения основани на въглерод, които са сериозни за съществуването на живите организми – играят водеща роля на Титан. “Органиката е доста значима за опцията за живот на Титан, като мнозина от нас считаме, че евентуално живот би се развил в течния воден океан под ледената кора на Титан “, споделя планетарния геолог Розали Лопес от лабораторията за реактивни мотори на НАСА в Калифорния.

„ Биологичните материали могат, съгласно нас, да обхванат надолу до течния воден океан и това може да обезпечи хранителни субстанции, нужни за живота, в случай че той се развива там “, прибавя Лопес, която управлява проучванията, оповестени в списание Nature Astronomy.

На Земята водата вали от облаците и запълва реки, езера и океани. На Титан облаците изхвърлят въглеводороди като метан и етан – които са газове на Земята – в течна форма заради климата на луната на Сатурн.

Валежи се следят на всички места по Титан, само че екваториалните региони са по-сухи от полюсите, споделя съавторът на проучването Анезина Соломониду, теоретичен помощник на Европейската галактическа организация.

Равнините (покриващи 65% от повърхността) и дюните (покриващи 17% от повърхността), формирани от замръзнали части метан и други въглеводороди, преобладават надлежно в междинните ширини и екваториалните региони на Титан.

Титан е единственият обект на Слънчевата система, друг от Земята, който има постоянни течности на повърхността, като езера и моретата, цялостни с метан те са съществени характерности в полярните му райони. Хълмисти и планински региони, за които се счита, че съставляват открити елементи от кората воден лед на Титан, съставляват 14% от повърхността.

„ Това, което в действителност е занимателно да се мисли, е в случай че има някакви способи тези по-сложни органични субстанции да се спускат и да се смесват с вода под дълбоката ледена кора или в дълбокия под земята океан “, споделя Майкъл Маласка, академик и съавтор на проучването.

Отбелязвайки това, че на Земята има бактерии, които може да оцелеят единствено с въглеводород, под формата на ацетилен и вода, Маласка пита: „ Може ли такава бактерия или нещо сходно да живее в Титан надълбоко в земната кора или в океана, където температурите са малко по-топли? “

Картата е основана седем години преди американската галактическа организация да стартира своята задача Dragonfly за изпращане на мулти-роторен дрон за проучване на химията и околната среда на Titan. Dragonfly би трябвало да доближи Титан през 2034 година.

„ Това е освен значимо за науката, само че е и нещо в действителност забавно – дрон, който лети в близост на Титан “, споделя Лопес. „ Ще бъде в действителност вълнуващо прекарване “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР