В помощ на пациентите с хроничните заболявания – най-вече сърдечни,

...
В помощ на пациентите с хроничните заболявания – най-вече сърдечни,
Коментари Харесай

Безплатна телефонна линия за болните с хронични заболявания

В помощ на пациентите с хроничните болести – най-много сърдечни, белодробни, онкологични, диабет, ендокринни болести - Националната пациентска организация открива безвъзмездна телефонна линия 0800 14 515.

На нея пациентите от най-уязвимите групи могат да получат информация по какъв начин най-правилно да се пазят от възпаление с ковид, разгласи доктор Станимир Хасърджиев - ръководител на Националната пациентска организация по време на постоянния брифинг на Националния действен щаб в Министерския съвет.

Д-р Хасърджиев означи, че това е една от ограниченията от цялостен пакет начинания, които организацията, взаимно с други организации на лекари и медицински сестри, ще предложат в помощ на Националния действен щаб.

Пациентите могат да се обаждат от 09.00 часа до 18.00 часа, като е обезпечена и опция за виртуален обзор посредством виртуални стаи на уеб страницата на Националната пациентска организация – http://covid.npo.bg/.

Всички средства за тази самодейност към този момент са подсигурени от донори – телефонната линия е дарена от Vivacom, а измежду останалите благодетели с изключение на огромни компании има и задгранични посолства, акцентира доктор Хасърджиев.

Той предизвести, че даже и ограниченията да бъдат отслабени, за хората с хронични болести коронавирусът ще продължи още дълго време да съставлява напълно действителна заплаха, застрашаваща живота им.

В момента най-голямата ни вяра е обвързвана с откриването на ваксина. В света се създават 110 ваксини за ковид, като даже в Китай има тестване на имунизациите върху хора, само че към момента не са обявени резултати, означи ръководителят на Националния действен щаб генерал-майор доктор Венцислав Мутафчийски.

Иначе към 5 април са били направени 15 870 PCR теста, към днешна дата (22 април) те са над 27 000 теста, като задачата е седмично да се вършат 7000 теста PCR - по един на всеки хиляда български жители. Това ще послужи за ранното разкриване на болните, защото най-важното условие на Европейския център за надзор на болесттите е да се търсят интензивно първите признаци при:

1. медицински служащи – лекари, сестри, санитари, незабавна помощ, районни здравни инспекции, доболнична помощ;

2. пациенти с белодробни болести, изключително с пневмонии;

3. първи случаи на заболели от трудови колективи от стратегическите посоки (топлоцентрали, държавен апарат) и като цяло от промишлеността.

Вече има 18 работещи лаборатории с PRC проби на територията на цялата страна, като НЗОК посредством анекс към рамковия контракт е планувал тестванията, правени в тях, да се заплащат от касата. Това разгласи шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев . Без да конкретизира, той означи, че една работеща лаборатория е направила 7083 проучвания с PCR.

Правят се и доста проучвания с по този начин наречените бързи проби, които към този момент са ново потомство, с по-висока диагностична опция и когато те покажат, че изследваният е с позитивен тест IgM (което значи, че сега той е с дейна инфекция), следва да се направи и PCR тест. Правят се и доста проучвания на кръвта (извън акцията с тестването за коронавирус) за да се откри каква част от хората са били в контакт с вируса, т.е. да се види имунният ни статус, добави шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

За последните 24 часа обстановката в страната е:

49 са новите случаи с ковид. От тях вършат усещане: 17 души в Плевен, 15-годишно момче от Кюстендил, трима души медицински личен състав.

В болница са настанени 21 души. Така общият брой на намиращите се в болница става 281 (от тях 40 в интензивно отделение), а броят на инфектираните с ковид от началото на появяването на болестта у нас - 1015 души.

През последното денонощие има четири нови случая на излекувани – по този начин общият им брой става 174 души.

Починалите са общо 47 души, от тях двама - през последното денонощие. Няма данни те да са имали съпътстващи болести . Засега подобен бе казусът единствено при една жертва на болестта, напомни ръководителят на щаба ген. Мутафчийски.

Той означи, че статистиката от последните 7 дни е неприятна – има близо 300 нови случая. Процесите са доста динамични и е мъчно да се даде отговор какво ще се случи към Гергьовден.

На въпрос кой ще носи отговорност за подхванатите ограничения, ген. Мутафчийски отговори, че въпросът е политически и ще се въздържи от отговор , само че след това акцентира, че в никакъв случай не е бягал от отговорност.

Пак в отговор на запитване означи, че е поел персонален ангажимент за околните на починалия в автомобилна злополука публицист Милен Цветков - те да не бъдат поставяни под 14-дневна карантина, откакто дойдат в България за погребението му.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР