В Полша отварят все повече ресторанти, хотели и ски влекове

...
В Полша отварят все повече ресторанти, хотели и ски влекове
Коментари Харесай

Отваряме, решиха полските ресторантьори

В Полша отварят от ден на ден заведения за хранене, хотели и ски влекове - макар наложените забрани. А съдилищата афишират от ден на ден от рестрикциите за противозаконни.

" Хубаво е още веднъж да седнеш да хапнеш на открито. Имахме огромен шанс, че намерихме маса. " Клиентите на Марек Лопата го поздравяват за смелостта още веднъж да отвори ресторанта си " Гуралечка " в зимния курорт Закопане. Лопата е един от първите, присъединили се в акцията #НиеОтваряме (#OtwieraMY). " От края на октомври приходите ни са нулеви. Стигнах до толкоз сериозно състояние, че се постановяваше да освободя чиновниците си. Но това щеше да ме срине душевен. "

Още в първите два дни след отварянето на заведението, идват проверяващи от здравната работа и от полицията. " Заплашиха, че ще идват всеки ден, само че аз съм подготвен да поема санкциите ", споделя Лопата пред Дъждовни води.

Ски курортите се включват в протеста

За неспазване на рестрикциите, въведени поради пандемията, в Полша глобите могат да доближат 6600 евро. Нарушителите би трябвало да ги платят незабавно, в противоположен случай контролните органи могат да запорират банковите им сметки. Концесионерите на 14 ски лифта в Западните Бескиди също са подготвени да поемат този риск. " Решихме да отворим пистите на първи февруари, макар че държавното управление не позволява ", споделя Аркадиуш Матушински от локалната икономическа самодейност " Wisla-Cluster ". " Ако не стартираме в този момент, тук няма да се е случвало нищо общо 20 месеца. И в случай че това стане, няма да имаме пари, с цел да стартираме идващия сезон. "

От първи февруари в Полша ограниченията са разхлабени, само че не за всички. Търговските центрове и музеите отварят порти, само че заведенията за хранене, хотелите и спортните уреди би трябвало да останат затворени. Почитателите на ските не намират логичност в това решение - на пистите може да се съблюдава доста повече отдалеченост, в сравнение с в моловете.

Междувременно някогашната вицепремиерка Ядвига Емилевич провокира неодобрение, откакто се разбра, че е придружила двамата си сина по ски пистите, самата тя също облечена в ски екип. Емилевич се извини и изясни, че децата ѝ са регистрирани като професионални спортисти и по тази причина могат да упражняват. Проверка обаче сподели, че лицензите за регистрацията са декларирани и издадени след въпросната подготовка.

Пари за дребния бизнес няма

Рестрикциите се отразиха тежко на зимния туризъм в Полша. Оборотът на заведенията за хранене, които от месеци могат да оферират единствено храна за у дома, са се сринали с сред 90 и 95 %. Правителството на " Право и правдивост " поддържа стопанската система с милиарди злоти, само че дребният бизнес получи незабележим дял от помощта.

По време на първата вълна на пандемията напролет дребните компании бяха освободени от осигурителни вноски в продължение на три месеца, имаха опция да получат еднократна помощ в размер на 1200 евро и за опазване на всяко работно място се осигуряваха до 600 евро месечно на работодателя. Но те бяха на практика изключени от избавителните пакети през есента и зимата. Ето за какво от ден на ден дребни компании в Полша се причисляват към акцията #НиеОтваряме.

Те усещат опора и в решенията на полските съдилища, разгласявали неколкократно сегашния локдаун за противозаконен. Преди няколко седмици Административният съд в Ополе да вземем за пример анулира санкцията на коафьор, приемал клиенти в салона си при започване на пандемията предходната пролет. Сумата на към този момент платената санкция му беше възобновена.

Ограничения на гражданските права

Съдиите преглеждат затварянето на стопанската система като ограничение на гражданските права, което съгласно полската конституция е позволено единствено по време на изключително състояние. Освен това сходни ограничения би трябвало да се вкарват със закон, а не с държавни решения.

По същата причина Административният съд в Гливице разгласи условието за карантиниране на влизащите в страната за противоконституционно. Други съдилища се произнесоха по сходен метод по отношение на условието за носене на маски и възбраната за събиране. До момента в Полша над 30 правосъдни решения в Полша са взети в интерес на съперниците на локдауна.

Протестиращите могат да се възползват и от безвъзмездна правна помощ. " Ако някой се обърне към нас, можем да поемем смени в неговата компания, до момента в който пристигна първата инспекция ", изяснява юристът Петър Водковски, подкрепил инициирането на акцията " Адвокати за ресторантьори ".

" Така оказваме помощ на притежателите на заведения за хранене да преодолеят началния стрес. По време на инспекцията деликатно следим дали всичко е законно и реагираме неотложно, в случай че инспекторите надвишават своите пълномощия. " Ако бъдат наложени санкции, предприемачът ще бъде подкрепят и по време на делото, споделя юристът.

Солидарност се демонстрира и от страна на клиентите. В обществените медии започва акцията " Не гответе вкъщи " (#Niegotujwdomu). Миналия уикенд поляците всеобщо посетиха заведения за хранене, които би трябвало да бъдат затворени, с цел да поддържат протестната акция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР