В почти всички градове по източното и западното крайбрежие на

...
В почти всички градове по източното и западното крайбрежие на
Коментари Харесай

Ирма настъпва към Флорида: Опразниха магазините, няма вода, наливат бензин в кофи

В съвсем всички градове по източното и западното крайбрежие на щата Флорида хората се готвят трескаво за евакуация поради приближаващия вихър Ирма, който към този момент опустоши Карибите.

" Днес отпътуваме за Талахаси. Осем часа път са до такава степен, само че няма да стоим тук. Надяваме се единствено да не заседнем в трафика ", описа читателката на OFFNews Петя Чакърова от град Нейпълс, Флорида.

А придвижването по междущатската автомагистрала i-75 в последните 24 часа е извънредно наторарено, защото към този момент доста хора започнаха да се изтеглят пред опустошителната буря на Ирма. 



Петя изяснява, че фамилията ѝ има стая единствено за два дни стая в Талахаси.

" Само за толкоз ни дадоха. Ако ураганът пристигна натам, отиваме в Джорджия и нагоре към Тенеси където сигурно ще е безвредно ", изясни българката от Флорида.

В щата към този момент има специфичен канал, по който непрекъснато се предава информация за придвижването на урагана, който показва вероятните сюжети за Ирма. Функционират и няколко приложения за смарт телефони, които би трябвало да оказват помощ на хората във Флорида да избегнат рисковете при бедствието.

" Като цяло хората са спокойни. В момента времето е слънчево, само че обстановката скоро ще се промени. На бензиностанциите нямаше гориво и се чакаше повече от час, с цел да заредиш. Има изострен дефицит от вода. В сряда едвам открих два стека, които към този момент са в багажника на колата. Заради презапасяването сега има ограничаване - не могат да се купуват повече от два стека с вода ", продължава описа си Петя.

Тя изяснява, че вторият автомобил на фамилията ще го оставят на някой от високите етажи на паркинг в някой от моловете в Нейпълс, с цел да не пострада от бедствието.

Още от предишния ден в курортния град са затворени съвсем всички търговски обекти. Ирма на процедура към този момент вилня в локалните магазини, чиито лавици към този момент са опразнени от предапокалипсистичното извършване на покупки.

" Всичко затваря, храна по рафтовете няма и нищо не работи. Училищата не работят и се преустройват в убежища. Вътре се внасят кревати, консерви, одеала ", описа още бългката от Съединени американски щати.

Губернаторът на Флорида към този момент разгласи изключително състояние, чиято цел е да не се допусне далавера и черна борса поради Ирма.

" Има и специфичен телефон, на който могат да се подават сигнали за нереално високи цени, продавани от прекупвачи ", изяснява Петя. 

Засега единствено във Форт Лодърдейл е оповестена наложителна евакуация, а за Нейпълс, както и за елементи от Маями, статусът е " желателна евакуация ".

" Хора пълнят каквото могат с бензин. Причината е, че не се знае дали ще има гориво и дали ще работят бензиностанциите по междущатската автомагистрала ", изяснява Петя.



Тя и брачният партньор ѝ Йордан са напълнили бутилки от вода с бензин. Причината е, че единствено за часове откакто станало ясно, че Ирма идва към щата от всички магазини първо са били изкупени тубите. Затова и доста хора пълнят бензина във всевъзможни съдове като кофи и тенджери.

Иначе подготовката на щатските управляващи е извънредно професионална, изяснява българката от Флорида. Губернаторът краткотрайно е премахнал рестрикциите за зареждане на бензиностанциите с гориво, с цел да могат цистерните по-бързо да стигат до тях поради всеобщото запасяване с гориво. Освен това насякъде в щата ще има безвъзмезден Wi-Fi, с цел да не остане никой без връзка при проблем с мрежите на телекомите.

" Иначе по улиците е умерено и обикновено. Няма крясъци и суматоха, хората са услужливи. Няма да те прегазят за един галон вода, а на опашките никой не мрънка, даже и да се бавиш. Тука има някаква угриженост към другия, което май е най-голямата разлика, в случай че съпоставяме с България ", изяснява Петя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР