В Пловдив предприемачите плащат най-ниските цени за строителни разрешения, при

...
В Пловдив предприемачите плащат най-ниските цени за строителни разрешения, при
Коментари Харесай

Удрят строителите в Пловдив, вдигат таксите за разрешителни

В Пловдив бизнесмените заплащат най-ниските цени за строителни позволения, в случай че градът постоянно е отпред на класациите по брой издадени разрешителни за градеж. Последно цените на строителните позволения бяха вдигнати в края на 2020 г.  от 1 на 5 лв. за квадратен метър.
По това време, преди 4 години, Община Бургас е взимала 7 лева за кв. м, във Варна цените са сред 1.35 лева и 8.10 лева, според от типа на постройката, а в София – сред 5 и 14 лева по отношение на зоната на застрояване.
„ В момента проучваме цените на таксите за позволение за градеж. Предстои ново нарастване, само че в това време си даваме сметка, че когато искаш да вдигаш цената на една услуга, би трябвало да предоставиш нещо доста по-качествено – тук приказваме за инфраструктура и условия за строителство – сподели пред „ Марица “ Владимир Темелков, зам.-кмет „ Дигитализация, европейски планове и бизнес развиване “ в Община Пловдив. – Най-ниската цена на артикул или услуга води и до най-ниската добавена стойност и качество от насрещната страна. ”
Инвеститорите, решили да подвигат нов градеж под тепетата, заплащат такса от 5 лв. без Данък добавена стойност и отсреща не получават нищо – няма инфраструктура нито като планиране, нито като строителство. Документите, които се утвърждават, до този миг също се придвижват постепенно. „ Инвеститорът е подложен в обстановка самичък да построява улиците към обекта си и да ги подарява по-късно на Общината. Факт! Общината пък се концентрира върху огромната инфраструктура – улици, булеварди, и работи главно по поддръжката и рехабилитацията.
„ Сега обстановката ще се промени “, твърди ни зам.-кметът.
Жилищни комплекси, ново строителство – това не са неприятни думи, съгласно него. Те са наложителни в развиването на градовете. Проблемът е, когато няма построена инфраструктура: пътища, паркове и осветяване и прецизирано сметосъбиране. А това затормозява и вложителя, и клиента, заставен да живее в тези условия.
„ Инвеститорите устояха, когато подвигнаха цената на желязото от 1 на 4 лева, даже и моментно. Бетонът се подвигна двойно, тъй че в този момент една нова такса при строителните позволения не би била проблем за тях “, допуска Темелков. Само че желае първо Общината да предложи първокласна услуга на притежателите на терени, а не просто повдигане на цената.
Идеята на общинската администрация е да цифровизира издаването на позволения за градеж, а плановете да се предават в електронна среда. Дигитализирането е извънредно значимо и предстоящо от всички участници в строително-инвестиционния развой.
„ Нашата концепция е да стартираме въвеждането на така наречен ГИС(географска осведомителна система). Тя включва обработката на документи, онлайн заявки, цялостна бистрота при действане на Подробен устройствен план, съкратени процедури, снимане на цялата зелена система в града, администрирането на адреси. Примерно всеки жител, вместо да идва в Общината и да чака с часове по опашки, с цел да види какво се случва към неговия парцел, може да види това онлайн в действително време – изясни зам.-кметът. – София, Димитровград, Смолян и доста други градове разполагат с Географска информационна система. В Столична община системата бива надграждана от над 30 години и в нея едновременно работят по над 1000 души от администрацията. Това ще е вярната стъпка напред в развитието на Пловдив, която е дълго чакана от поданици, притежатели на парцели и вложители. Не на последно място, ще цифровизираме книжен списък на десетки години, който сега физически заема големи пространства. Така ще се издават документи и ще се вземат решение остарели проблеми за минути, а не за месеци ”, изяснява Темелков.
Прогнозата му е, че това ще докара до цялостна бистрота в процесите. „ В момента в Община Пловдив издаването на виза за планиране лишава към 30-40 дни и коства 150-200 лева Ако би трябвало да съпоставим – през системата Географска информационна система в София това лишава 5 работни дни и коства 30 лева, което е съществено усъвършенстване на процеса “, посочи Темелков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР