В Пловдив от години плащаме по 1 лев за билет

...
В Пловдив от години плащаме по 1 лев за билет
Коментари Харесай

Транспортът под тепетата: Евтин билет - лоша услуга

В Пловдив от години плащаме по 1 лев за билет в автобуса. Лошото е, че го плащаме на намусени кондуктори, тъй като системата за електронно таксуване по този начин и не потегли. Градът ни е единствен измежду огромните с напълно частен публичен транспорт.

Както в Пловдив, и във Варна билетчето е 1 лев, само че там от дълго време към този момент можем да си купим както книжен, по този начин и електронен. Варненското общинско сдружение „ Градски превоз ” ЕАД завоюва план за Интегриран градски превоз по Оперативна програма „ Регионално развиване ” 2007-2013 година ” и закупи 70 броя нови рейсове EURO 5 и EURO 6. Тролейбусното хранилище е осъвременено също със средства по оперативни стратегии. По Оперативна програма „ Околна среда “ - предпочитана ос 5 - „ Подобряване качеството на атмосферния въздух в петте огромни града - Бургас, Варна, София, Плевен, Ст. Загора “ с пилотен бенефициент Община Бургас бяха доставени 30 броя нови тролейбуса, които напълно замениха старите и модернизираха тролейбусния превоз на гр. Варна, показват от общината.

В Бургас билетчето коства 1.50 лева, в случай че е закупено в транспортното средство. В морския град също са въведени електронните билети, които костват сред 1.20 и 1.30 лв. според какъв пакет е бил определен. И още нещо - бургазлии имат онлайн платформа за достъп в действително време, с която могат да възнамеряват пътуването си. При заложена начална и последна точка уеб сайтът вади целия маршрут в елементи, в това число какъв брой минути ще отнеме пътуването и с кой номер рейс. Е, и ние имаме електронни табла по спирките, които старателно работят, само че подават неверна информация.

Столичани, както прилича, заплащат за превоз най-скъпо. Там еднократният билет за трамвай, рейс и метро е 1,60 лв..

Жълтите коли

Общинският съвет във всяко обитаемо място дефинира долна и горна граница, в която могат да се движат цените на таксиметровите услуги на територията на общината. В Пловдив жълтите коли подвигнаха цените предходната година с към 10 стотинки. Но браншът продължава да се вълнува от това, че цените на горивата са непредсказуеми, а и налог „ такси ” остана на равнище от 750 лв. на МПС, което, по думите им, е прекомерно високо.

Сега всеобщо жълтите коли в Пловдив возят на 0.82 лв. на километър денем и 0.92 лева през нощта. Първоначалната такса е 0.99 лв., а престоят - 0.20 лв. на минута. За разлика от София, тук таксиджиите не посмяха да сложат такса повикване.

По данни на общината, през 2017 година 233 компании превозвачи са осъществявали активност с 1650 коли. За осемте месеца на 2018 година обаче фирмите са се стопили до 199 с общо 1450 коли. В последните две години таксиджиите оставят по малко над милион в локалната хазна. Прогнозата за 2019 година сочи, че данъкът от тяхната активност ще е в размер на 1 050 000 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР