Община Пловдив и испанската фирма Индра просрочиха точно с три

...
Община Пловдив и испанската фирма Индра просрочиха точно с три
Коментари Харесай

Трудните първи 3 години на електронната система

Община Пловдив и испанската компания " Индра " просрочиха тъкмо с три години въвеждането на електронната система в градския превоз. Според контракта тя трябваше да проработи до 10 февруари 2016 година, само че и през днешния ден ръководителят на плана Борислав Кръстев няма по какъв начин с ръка на сърцето да се похвали, че от изхарчените 20 млн. лв. има съответна изгода за пасажерите. Друг е въпросът за какво община Пловдив не потърси плануванаъа в контракта с изпълнителя наказателна клауза за веселба.

Отговорът е елементарен - тъй като администрацията и виновните за реализацията на плана чиновници сами са подписали приемо-предавателните протоколи, в които написа, че оборудването е минало наложителните механически проби и работи. Дали това е истина, или неистина, знаят всички, които употребяват публичния превоз. В Пловдив обаче разминаването в чувството за нещата измежду жителите и администрацията е остаряла традиция. Лошото е, че от неустойката като " пропуснати изгоди " не се заинтересува нито една от институциите, които сякаш би трябвало да се интересуват по какъв начин се харчат обществените средства.

А другояче и през днешния ден електронната система едвам се пробужда от 3-годишната си сиеста. Информационните табели на спирките не престават да дават неточна информация. Дори и кметът, който като виновен за градските финанси трябваше да търси въпросната наказателна клауза, неотдавна се възмути, виждайки, че табелата оповестява за 32-38 минути до идване на автобуса. Такъв огромен период в разписанията просто няма. Проблемът е, че нито градоначалникът, нито неговият отраслов заместител по превоз Златин Велев се возят в градския превоз.

Иначе нямаше да твърдят, че построената с европейски пари система работи безотказно. Въпреки забележимия крах с усвояването на безвъзмездната помощ от Европейски Съюз Борислав Кръстев, който отговаряше за Транспортния план, през днешния ден управлява общинско дружество " Организация и надзор на превоза ". По понятни аргументи той нито един път не сподели, че повода за забавата не е в испанците от " Индра ". Виновни били 12-те рейса, които към момента не били оборудвани с електроника. А също по този начин и водачите, които преднамерено не се чекирали /тоест не включвали уредите/, тръгвайки от гаража. Налагало се от центъра за ръководство да ги чекират отдалечено.

Чудно е за какво тогава освен в 12-те рейса, само че и в останалите 120 билетите все по този начин се продават от кондукторинкато в разгара на социализма. Според решението на Общинския съвет, гласувано през март 2016 година, от 1 април 2016 година щяхме да пътуваме с 12 типа електронни карти и билети. За три години в обращение са пуснати единствено абонаментни карти с цена 50 лв. на месец и на места на билетните автомати на спирките може да бъде изваден и билет с прикачване за 1,50 лв. за един час. В петък се разчу " топ новината " - за електронен билет от 4 лв. за всички линии в границите на един ден. Други варианти към този момент няма. Ученици, студенти, пенсионери и инвалиди не престават да висят на опашки пред гишетата, тъй като няма по какъв начин да си извадят електронни карти от автоматите, които три години стояха като монументи на нелепостта. Превозвачите не смеят да махнат кондукторите, с цел да не се множат гратисчии. Апаратите, инсталирани в автобусите, продават билетчета за едно левче единствено против избрани монети и без да връщат ресто.

В автобусите, в които въпреки всичко са решили да махнат кондукторите, билети се продават от водачи както в междуселски рейс. И до момента в който в София електронните табели дават информация освен за спирките, интервалите и смяната на маршрутите, само че и за аргументите за какво е тази смяна, в Пловдив надписите в автобусите не престават да провокират неразбиране. Например какво значи спирка " КТВ "? Оказва се, че това е абревиатура на Коматевски транспортен възел. А за спирката против Водна палата на бул. " Цар Борис III Обединител " ни уведомяват, че сме на спирката " ТЕЛК ".

За отплата на гафовете със златния план е редно Борислав Кръстев и Златин Велев да почерпят пасажерите най-малко с един безвъзмезден билет. Все отново електронната система през днешния ден навършва три години от /не/рождения си ден.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР