В Плевен откриват днес Център по компетентност Леонардо да Винчи“.

...
В Плевен откриват днес Център по компетентност Леонардо да Винчи“.
Коментари Харесай

В Плевен откриват Център по компетентност „Леонардо да Винчи“

В Плевен откриват през днешния ден Център по подготвеност „ Леонардо да Винчи “. Високотехнологичната база е построена в Медицинския университет.

Центърът  се осъществя и с европейски средства в партньорство с  Медицински университет - Варна и Института по роботика към Българска академия на науките.

Ректорът на плевенския медицински университет проф. Добромир Димитров:

„ Това е прекрасен исторически миг за университета. Въпреки пандемията ние успяхме да изградим това, което бяхме заложили през 2018 година. Центровете за подготвеност имат задачата да развиват научно приложната просвета, да използваме наличните запаси и нововъведения в актуалния свят, които да се ползват на процедура, към този момент го вършим.

Имаме принтирани първи модели на приблизително ухо, на сърце на три де принтер имаме, въведохме и новаторски методологии в региона на хирургията като вакуум в телефонната биопсия за ранната диагностика на рака на гърдата за първи път в България. Направихме и взаимно с института по роботика в тези последни три години поръчка за патент, за първи път взаимно с тях “.

На формалното разкриване се очаква  и  Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков,
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР