В Плевен жители на три квартала, собственици на 10 имота,

...
В Плевен жители на три квартала, собственици на 10 имота,
Коментари Харесай

Жители на Плевен протестират срещу промяна на подробния устройствен план

В Плевен поданици на три квартала, притежатели на 10 парцела, стачкуват против смяна на подробния организационен проект. Недоволството е против желанията да бъдат издигнати от вложител високоетажни здания. Те упорстват да не се трансформира духът на кварталите 30, 32 и 35, в които в този момент еднофамилните къщи са най-вече на два етажа.

" Аз като притежател на обвързвано застрояване не съм известена по никакъв метод от Община Плевен, че следва смяна на Подробен устройствен план . Разбрах, тъй като имах среща с вложителя, който желае да строи на този парцел. На един етаж е сега нашата къща, множеството са на един, най-много на два етажа. В общия организационен проект е ниско строителство. Ние сме срещу, ние с този вложител се познаваме ", сподели за БНР Доля Апостолова, чиято къща е на калкан до бъдеща 16 метрова постройка в квартал 35.

Тя упорства планът за новата постройка да е ниско строителство:

" Започнали сме по законния ред, пуснали сме жалбите до Административен съд и Община Плевен. Направили сме и подписка от живущите в трите наранени квартала - 30, 32, 35, които изрично сме срещу смяната на подробния организационен проект в кварталите от малко етажно ниско застрояване към високо етажно застрояване . Нека парцелите ни да не бъдат засенчвани от високи жилищни здания и да не се трансформира духа на съществуващото застрояване на кварталите - главно двуетажни, еднофамилни къщи ".

Здравко Парашкевов приказва и за втори случай, при който на различен вложител първо е позволено ниско строителство, за което са известени, а по-късно се трансформира подробния организационен проект от ниско към високо застрояване и от ниска компактност към висока компактност:

" Община Плевен не уведомява никого. Няма по какъв начин да разберем и да възразим ".

Архитект Невяна Иванчева, заместник-кмет „ Териториално развиване “ отговори за какво подалите сигнал от къщата, която е на калкан с новата постройка, която ще се строи не са заинтерeсовани лица:

" Не са, тъй като настоящият предходен проект планува застрояване на калкан с дълбочина по калкана 16 метра. В новия проект това не се трансформира. Променя се това, че на три метра разстояние след третия етаж се планува още един етаж . Не се изисква работен организационен проект, когато имаме единствено два парцела ", разяснява в предаването " 12 + 3 " Невяна Иванчева. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР