В пленарната сесия на Европейския парламент през октомври (5-8 октомври)

...
В пленарната сесия на Европейския парламент през октомври (5-8 октомври)
Коментари Харесай

Елена Йончева: През октомври в Европейския парламент ще има дебати за България в пленарна зала. Подготвям резолюция


В пленарната сесия на Европейския парламент през октомври (5-8 октомври) ще има диспути за България. Работя за това да има резолюция– нещо извънредно значимо, което се прави за страни, които са в сериозно състояние. Ще има съответни последствия, държавното управление не би трябвало има илюзии. Това съобщи евродепутатът Елена Йончева в „ Тази заран “ по bTV.

След резолюция от Европейския парламент, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат подаде оставка, напомни Елена Йончева пред bTV. До разглеждането на обстановката в Малта в пленарна зала се стигна, откакто преди този момент министър председателят беше изслушан в мониторинговата група за народна власт поради убийството журналистката Дафне Галиция.

Същата група предложения и министър председателят Бойко Борисов на съвещанието си на 28 август, само че българският министър-председател избяга, сподели Йончева. Вместо това изпрати други представители на държавните институции. Депутатите от групата не са били удовлетворени от чуването и са изпратили спомагателни писмени въпроси.

България е част от дебатите в Европейски Съюз с помощта на митингите в София и на нашата работа тук, сподели още Елена Йончева. „ Само преди година, когато говорех в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред (LIBE), за авторитаризъм в България сътрудниците бяха сюрпризирани “, показа евродепутатът. Йончева уточни още, че след дебатите в пленарното съвещание през октомври на България ще се гледа по различен метод. „ Европейската комисия има своите механизми да контролира, в това число и със прекъсване на еврофондове, по тази причина Бойко Борисов би трябвало да си отиде. Важно е да не се позволяват нови „ борисовци “, сподели още тя.

Елена Йончева описа, че постоянно осведоми сътрудниците си от LIBE и от Прогресивния алианс на социалистите и демократите за обстановката в страната. Те са осведомени и с аудиозаписа, в който Борисов демонстрира, че няма разделяне на управляващите, заплашва да унищожи бизнес на човек, който не се преценява с него и да „ изгори “ политически конкурент, както и със сигнала за аферата с къщата в Барселона. Има и позиция на групата на социалистите и демократите, призоваваща за без значение следствие на аудиозаписа.

Попитана за идните избори за ръководител на Българска социалистическа партия, в които сегашният ръководител Корнелия Нинова се бори за нов мандат, Йончева сподели, че е доста разтревожена от процесите в партията. „ За първи път в Българска социалистическа партия няма диспути. Тези избори са доста странни, след тях ще стартира огромният спор какво се случва в Българска социалистическа партия. Не е въпросът кого ще подкрепиш, въпросът е кой с каква платформа излиза на тези избори “, разяснява Йончева. Българска социалистическа партия е демократична партия и дебатът би трябвало да е един от мощните принадлежности в тази партия съгласно нея. „ Бойко Борисов е този, който бяга от спор. Не желая Българска социалистическа партия, която е най-голямата опозиционна партия, да върви по стъпките на господин Борисов и да се трансформира в сходна партия “, съобщи още тя.

Йончева уточни, че трите сигнала, които внесе през май 2019 година до основния прокурор, измежду които и този за аферата „ Барселона “, не са подписани от Корнелия Нинова. По случаите още няма развиване.

Според Йончева Бойко Борисов се опасява от аферата „ Барселона “, тъй като тя може да бъде разнищена на европейско равнище. Тя сподели копие на сигналите до прокуратурата и уточни - „ тук са пътеките, по които може да се стигне до Бойко Борисов “.

„ На думи Корнелия Нинова се бори против корупцията. Аз й имах вяра, тъй като тя постоянно ме е подкрепяла в борбата ми против корупцията, постоянно е стояла зад мен. Аз смятах, че това ще докара до съответни резултати. До момента, в който тези три съответни сигнали против Бойко Борисов до прокуратурата бяха подписани единствено от мен. Да сте чули от страна на госпожа Нинова коментар за аудиозаписа на Борисов? Не беше продължена и тематиката за самостоятелна експертиза на пътната настилка “, сподели Йончева. Именно огромните инфраструктурни планове са източник на корупция в България. При среща с Йончева генералният шеф на Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) Виле Итала я увери, че такива инспекции на качеството на пътното строителство се вършат и са вероятни.

„ Не разбирам за какво Българска социалистическа партия би трябвало да се причислява към митингите. Българска социалистическа партия е най-голямата опозиционна партия, тя трябваше от дълго време да води тези митинги, тя трябваше от дълго време да изкара хората на улиците, с цел да ги поведе. Ще ви кажа за какво съгласно мен това не се случва – тъй като хората не имат вяра, че този водач в действителност се бори против корупцията “, разяснява още тя пред bTV.

Според евродепутата - с цел да може ГЕРБ да бъде победена, България би трябвало да има мощна лява партия със мощен водач, на който хората имат вяра.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР