В Плана за възстановяване и устойчивост няма изрично предвидено затваряне

...
В Плана за възстановяване и устойчивост няма изрично предвидено затваряне
Коментари Харесай

Нямало изрично предвидено затваряне на въглищните централи

В Плана за възобновяване и резистентност няма категорично планувано затваряне на въглищните централи. Има записана референтна година за привършване на въглищната енергетика - 2038 година Това съобщи вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия.

Според Сандов чисто на пазарни условия затварянето на въглищните централи ще се случи по-рано. Има заложени 40% понижаване на въглеродните излъчвания, като може да стане и без закриването на въглищните централи . Предвижда се построяването на огромен цех за акумулатори и тяхното преработване.
 Нова пролонгация за утвърждение на българския План за възобновяване сме поискали от Европейска комисия
Нова пролонгация за утвърждение на българския План за възобновяване сме поискали от Европейска комисия

Остават в разговор с българските управляващи, с които имат продуктивни диалози

Намаляването на излъчванията на 40% би трябвало да се реализира до 2026 година до края на Плана по този начин, както е очакван. Предстои да бъде формиран проект по години за понижаване, с цел да се доближи до тези 40%. Ако се реализиран процентите понижаване, ние ще имаме опцията да покажем добър образец в границите на Европа, без това да носи вреда на работни места, означи Сандов.

За да можем да получаваме средства по Плана за обективен преход, ще би трябвало да се стигне до някакво изключване на въглищни мощности. Няма да има понижаване на работните места в идващите години, увери Сандов, като добави, че ще се изпълнят климатичните цели за понижаване на излъчванията в района на Маришкия басейн.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР