В писмото на руския държавен газов монополист се казва, че

...
В писмото на руския държавен газов монополист се казва, че
Коментари Харесай

Газпром заявява, че спирането на газа е извън техен контрол

В писмото на съветския държавен газов монополист се споделя, че той афишира форсмажорни условия за доставките, считано от 14 юни

Според писмо, съветската компания Газпром е декларирала на клиентите си в Европа, че не може да подсигурява доставките на газ заради "извънредни " условия, като по този метод покачва равнището на икономическа битка със Запада поради нашествието на Москва в Украйна, написа в собствен материал.

В писмото на съветския държавен газов монополист с дата 14 юли се споделя, че той афишира форсмажорни условия за доставките, считано от 14 юни.

Известна като уговорка за "непреодолима мощ ", тя е общоприета в бизнес договорите и показва рискови условия, които освобождават страната от нейните правни отговорности.

От Газпром (GAZP.MM) не предоставиха неотложен коментар.

Uniper, най-големият вносител на съветски газ в Германия, е измежду клиентите, които обявиха, че са получили писмо и че публично са отхвърлили желае като безпочвен.

RWE (RWEG.DE), най-големият немски производител на електрическа енергия и различен вносител на съветски газ, също декларира, че е получил уведомление за форсмажорни условия.

"Моля, разберете, че не можем да разясняваме неговите детайлности или нашето правно мнение ", обявиха от компанията.

Търговски източник, който помоли да не бъде разпознат заради чувствителността на въпроса, съобщи, че форсмажорното събитие се отнася до доставките по газопровода "Северен поток 1 ", който е главен маршрут за доставки в Германия и отвън нея. Потоците по тръбопровода са нулеви, защото връзката минава през годишна поддръжка, която стартира на 11 юли и би трябвало да завърши в четвъртък.

Европа се притеснява, че Москва може да задържи газопровода в спряно положение в отговор на глобите, наложени на Русия поради войната в Украйна, което ще ускори енергийната рецесия, рискуваща да докара района до криза.

Забавянето на турбината

Още на 14 юни "Газпром " понижи потенциала на газопровода до 40 %, като се базира на забавянето на турбина, която се поддържа в Канада от доставчика на съоръжение Siemens Energy (ENR1n.DE).

Канада изпрати турбината за газопровода "Северен поток " в Германия със аероплан на 17 юли, откакто ремонтните действия бяха приключени, заяви в понеделник вестник "Комерсант ", базирайки се на хора, осведомени със обстановката.

"При изискване че няма проблеми с логистиката и митниците, ще са нужни още пет до седем дни, с цел да доближи турбината до Русия ", се споделя в отчета.

Министерството на стопанската система на Германия съобщи в понеделник, че не може да даде детайлности за местонахождението на турбината.

Говорител на министерството обаче съобщи, че това е аварийна част, която е трябвало да се употребява едвам от септември, което значи, че неналичието ѝ не може да бъде същинската причина за спада в газовите потоци преди ремонта.

"Това звучи като първи намек, че доставките на газ през СП1 евентуално няма да бъдат обновени след края на 10-дневната поддръжка ", сподели Ханс ван Клиф, старши икономист по енергетика в ABN Amro.

"В взаимозависимост от това какви "извънредни " условия се имат поради, с цел да се разгласи форсмажорното събитие, и дали тези проблеми са механически или по-скоро политически, това може да значи идната стъпка в ескалацията сред Русия и Европа/Германия ", добави той.

Австрийската петролна и газова група OMV (OMVV.VI) обаче съобщи в понеделник, че чака доставките на газ от Русия по газопровода "Северен поток 1 " да бъдат обновени, както е планувано, след спирането.

От няколко месеца доставките на съветски газ по главните направления понижават, в това число през Украйна и Беларус, както и посредством "Северен поток 1 " по дъното на Балтийско море.

Европейският съюз, който наложи наказания на Москва, има за цел да спре да употребява съветски изкопаеми горива до 2027 година, само че желае доставките да продължат към този момент, до момента в който създава различни източници.

За Москва и за "Газпром " енергийните потоци са жизненоважен източник на доходи, откакто западните наказания поради нахлуването на Русия в Украйна, което Кремъл дефинира като "специална военна интервенция ", натоварват съветските финанси.

По данни на съветското министерство на финансите през първата половина на годината федералният бюджет е получил 6,4 трилиона рубли (115,32 милиарда долара) от продажбата на петрол и газ. Това е съпоставено с плануваните 9,5 трилиона рубли за цялата 2022 година

Гратисният интервал за заплащания по две от интернационалните облигации на Газпром изтича на 19 юли и в случай че до тогава не бъдат платени на задграничните кредитори, компанията механически ще изпадне в несъстоятелност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР