В писмо до Съвета за сигурност на ООН посланикът на

...
В писмо до Съвета за сигурност на ООН посланикът на
Коментари Харесай

САЩ и Иран свалят напрежението

В писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Кели Крафт съобщи, че Съединени американски щати са подготвени да договарят " за да се предотврати по-нататъшното застрашаване на интернационалния мир и сигурност или ескалация от иранския режим ".

Убийството на Солеймани е целесъобразно и аргументирано в писмото, според член 51 от Хартата на Организация на обединените нации, който изисква страните " неотложно да рапортуват " на Съвета за сигурност за всички ограничения, подхванати при практикуване на правото на самоотбрана.

Съединени американски щати ще подхващат спомагателни дейности " при нужда " в Близкия изток, с цел да защитят своя личен състав и ползи, се прибавя в писмото.

Иранският дипломат в Организация на обединените нации Маджид Тахт Раванчи съобщи, че предлагането на Съединени американски щати за договаряния е невероятно, до момента в който Съединени американски щати не престават да ползват сурови стопански наказания против Иран. Той добави още, че " невижданите " наказания на Съединени американски щати опонират на интернационалното право.

" Всички наши дейности бяха пропорционални на убийството на ген. Касем Солеймани. Те са приключени. Ако Съединени американски щати повече няма да подхваща военни дейности във връзка с Иран, от наша страна също няма да подхващаме такива дейности ", акцентира Раванчи.

Аятолах Хаменей съобщи по-рано, че в случай че Съединени американски щати се причисли още веднъж към нуклеарната договорка, от която се отдръпна през 2018 година, може да взе участие в многостранни договаряния с Иран и другите страни по договорката. Иран също уточни член 51 като опрощение за нападението си против американските бази.

Късно нощес Камарата на представителите на Съединени американски щати, доминирана от демократи, трябваше да гласоподава ограничения, с цел да попречи на президента Доналд Тръмп да води война с Иран, откакто той подреди убийството на Касем Сюлеймани, съобщи водачът на камарата Нанси Пелоси. " Президентът даде ясно да се разбере, че няма съгласувана тактика, с цел да резервира сигурността на американския народ, да реализира деескалация с Иран и да обезпечи непоклатимост в района ", съобщи Пелоси в изказване. Но всеки опит за ограничение на Тръмп евентуално ще има дребен късмет за утвърждение в Сената, където неговата Републиканска партия има болшинство.

В сряда вечерта бе обявено за нови две ракети, които са паднали в строго охраняваната " зелена зона " в Багдад, където се намират държавни служби и посолства, в това число това на Съединени американски щати. Няма обаче информация за жертви и вреди.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР