В петия ден на Страстната седмица съпреживяваме мъките на Исус

...
В петия ден на Страстната седмица съпреживяваме мъките на Исус
Коментари Харесай

Разпети петък: Божият син е разпънат на кръста, съпреживяваме мъките му

В петия ден на Страстната седмица съпреживяваме тъгите на Исус Христос. В храмовете се изнася плащаницата, а в късните часове се отслужва и Опело Христово.

Малко по-късно духовниците от столичния храм „ Света Неделя “ ще изнесат Плащаницата, следвани от миряните и с нея ще обикалят храма. Храмът е изпълнен с хора от рано сутринта.

„ Днешният ден става прекрасен спомен, който не би трябвало да се не помни в никакъв случай – за подвига, който нито един от нас не може да извърши “

По-рано през днешния ден обаче пред олтара духовниците изнесоха Светата плащаница, символизираща платното, с което е завит Иисус след свалянето му от кръста.

Снимка: Ладислав Цветков

Първо свещенослужителите, а по-късно миряните се поклониха пред разпятието и кръста и минаха под Светата плащаница. Това не се прави за здраве, а като знак на поклонение, примирение и тъга пред гибелта на Божия наследник.

Стотици вярващи чакаха на дълга опашка в и към митрополитския катедрален храм „ Св. Неделя “. „ Нека да дойдат, дано да имат вяра, дано да бъдат положителни. Без религия ние не сме хора, да знаете “, споделя Лиляна Атанасова.

Хора от всевъзможни възрасти съблюдаваха християнската традиция

„ Това е водеща мощ, в такива в действителност тежки времена “, регистрира и Самуил Димитров.

Сутринта в храмовете у нас се отслужиха по този начин наречените Царски часове, по време на които се изнесе Плащаницата. „ От 89 години насам всяка година го върша - за вярата, за индивида, за силата и истината “, споделя Йорданка Костова.

Снимка: БГНЕС

„ Трябва оптимално смирено да преклоним глава пред плащаницата, която символизира Христовото тяло, което се сваля  в този миг в кръста и се поставя в гроба “, безапелационен е отец Александър Лашков.

По света съществуват доста и разнообразни обичаи за отбелязване на Възкресение Христово

„ Това е едно утешение за душата. По този метод ние се борим с материалното - това е църквата%, безапелационна е Ценка Костова.

Богослужебните последования отекнаха и в Троянския манастир и алегорично подсетиха за разпятието и гибелта. В Светата обител се стекоха хора от цялата страна.

Снимка: Ладислав Цветков

Църквата повелява изключително непоколебим пост на днешния ден - без храна и вода.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР