В петъка на Светлата (следвеликденска) седмица се почита празникът Живоприемен

...
В петъка на Светлата (следвеликденска) седмица се почита празникът Живоприемен
Коментари Харесай

Светли петък е, почита се и празникът Живоприемен източник в чест на света Богородица

В петъка на Светлата (следвеликденска) седмица се уважава празникът Живоприемен източник в чест на света Богородица. Той е открит, с цел да не остане непочетена по време на пасхалните дни и тази, която стана майка на въплътилия се Божи Син - възкръсналия Спасител на света, оповестява Българска телеграфна агенция.

Името на празника е древен превод на гръцкото му наименование и е обвързвано с целителен извор в гората край стените на Цариград. Този регион в този момент е ангажиран от просторен гробищен комплекс, най-вече мюсюлмански, само че към самия извор Живоприемен източник има християнско гробище. Изворът е останал на към два метра под терена и в него плуват дребни златни рибки, по тази причина мястото и покрайнината от епохи носят турското наименование Балъклъ - " рибно (място) ".

Има две антични митове за появяването на това наименование. Те отнасят появяването на свещеното място към V или VI век, надлежно към времето на разнообразни императори. По-известното поверие приказва за Лъв I Тракиец. Когато отивал като елементарен боец в Цариград, в гората недалече от градските стени той срещнал слепец, който го помолил за вода.

Тогава един глас му показал извора. След като пил от водата и си измил очите, слепият прогледал и предсказал на воина, че ще стане император и ще построи черква до извора. Така се появила почитта към света Богородица край този извор, а последователно празникът станал прочут и уважаван по целия православен свят.

Чества се и възобновяване на Българската патриаршия, и паметта на свети деятел Симон Зилот.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР