В петък Венецианската комисия, както се нарича юридическия съветнически панел

...
В петък Венецианската комисия, както се нарича юридическия съветнически панел
Коментари Харесай

"Роуминг" от Венецианската комисия: Как главният прокурор да не е недосегаем?

В петък Венецианската комисия, както се назовава юридическия настойнически панел на Съвета на Европа, сплотяващ уважавани международни специалисти по конституционно право, още веднъж заприказва за потребността от повече правдивост в българското общество посредством съответни хрумвания по какъв начин главният-прокурор да не е повече безотговорен.
Прокурор, определен и от основния прокурор, ще проверява основния прокурор Управляващите ремонтират закони след рецензиите на Венецианската комисия
За да изпревари събитията, още при започване на седмицата министър председателят Борисов анонсира пред bTV, че ще бъде основана позиция за специфичен прокурор, който ще може да проверява основния обвинител. Нещо като " прокурор на прокурора ".

Но какво е мнението на Венецианската комисия по този въпрос?

Мартин Кайер e един от създателите на мнението. Той е и специфичен юридически консултант на Министерството на правораздаването на Холандия.
Венецианската комисия с предложение към България по какъв начин основният прокурор да не е недостижим Експертите са срещу импийчмънт на шефове на Върховен административен съд и Върховен касационен съд по предлагания от ръководещите механизъм
Господин Кайер , какви са главните акценти в мнението на Венецианската комисия ?

Основните акценти са в това, че ние поздравяваме българските управляващи в напъните им да решат казуса, разпознат в делото " Колеви против България " преди доста години за невъзможността да бъде търсена правосъдна отговорност на основния прокурор. Въпреки това имахме терзания по актуалните оферти за промени, които разгледахме. Най-големите ни терзания са, че системата не би могла да работи, защото основният прокурор към момента е извънредно авторитетен по отношение на всички прокурори, които би трябвало да събират доказателствата при следствие на самия него...

Всъщност българският министър председател към този момент предложи фигура на самостоятелен прокурор , само че допустимо ли е за един прокурор , който работи в държавното обвиняване да организира без значение следствие против личния си началник ?

Е, виждате, че това зависи извънредно доста от разпоредбите в съответните законодателни промени. Ако това е човек с прокурoрски опит, само че преди малко пенсиониран, или е подобен, на който му следва пенсиониране. Това би било изцяло друга картина от това да се ангажира с тази задача избран настоящ прокурор, който работи 23 часа на денонощие по ежедневни случаи под инструкциите на основния прокурор, а по-късно извършва и това свое обвързване в допълнение.

Нужно е да бъде направена юридическа рамка, посредством която се не разрешава на основния прокурор да дава указания на този човек до момента в който извършва отговорностите си по следствието. Това – първо.

И второ – несъмнено – кой избира самостоятелният прокурор. Ако това - да вземем за пример - е прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с актуалната конструкция, където всички членове са под въздействието на основния прокурор – най-вероятно това не е верният път напред.
Президентът подписа указа: Новият основен прокурор е Иван Гешев (ОБЗОР) Единственият претендент за правоприемник на Сотир Цацаров беше определен за първи път на 24 октомври
Това, което предлагаме е да се фокусирате върху това кой избира самостоятелният прокурор и в случай че възложите тази задача на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, то първо би трябвало да бъде преразгледана структурата на цялата гилдия.

Но дано кажа, че е извънредно мъчно да отговоря на въпроса ви до момента в който нямаме изцяло развити и детайлни законопредложения, които да можем да разгледаме. Казахте ми за концепциите, които са в пространството за фигурата на самостоятелния прокурор, ние също бяхме осведомени за тях от българския представител. Но би трябвало да бъда доста деликатен при коментара на тези оферти, защото не сме видели никакви елементи за сходно предложение.

При какви условия фигурата на самостоятелния прокурор, който ще проверява основния прокурор, може да бъде същински самостоятелна?

Трябва деликатно да се вгледате в метода на избор на този самостоятелен прокурор – кой го избира и дали това е гаранция, че тази фигура няма да може да бъде инструктирана, до момента в който извършва отговорностите си.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР