В петък сутринта говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор

...
В петък сутринта говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор
Коментари Харесай

Руското МО с изявление за пожара в Запорожската атомна електроцентрала

В петък сутринта представителят на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков направи публично изказване по отношение на престрелката и пожара, които се случиха в Запорожската атомна електроцентрала в Украйна по-рано същия ден.

"Миналата нощ в региона на гарата бе изработен опит за ужасна провокация от страна на киевския националистически режим ", разгласи той, като съобщи, че патрулиращите на територията съветски войски са били нападнати от украинска диверсионна група, съобщи RT.

Според представителя украинските сили са атакували съветските бойци към 2 ч. сутринта локално време, като са разкрили мощен огън от подготвителната база до електроцентралата, с цел да "провокират ответен удар по постройката ".

Руският патрул е обезвредил огневите точки на групата, само че по-късно диверсантите са запалили подготвителното оборудване, когато са се оттегляли, споделя Конашенков. Пожарът е сподавен от пожарникарите на Държавната работа за изключителни обстановки на Украйна. "В момента на провокацията в обекта не е имало чиновници ", отбелязва той.

В отговор на изказването на съветското министерство на защитата украинският президент Володимир Зеленски отхвърли изказванията за провокация и упрекна съветските сили, че са инсценирали нападението .

Кметът на близкия град Енергодар в началото оповестява, че пожарът е породен от съветски обстрел и че огънят е обхванал самата електроцентрала, само че службите за незабавна помощ отхвърлят последното изказване.

В понеделник беше обявено, че оборудването е завладяно от съветските сили и че личният състав продължава да работи и да следи равнищата на радиация. Международната организация за атомна сила увери, че след случая тези равнища не са се трансформирали.

© Getty Images / Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР