В петък Съветът за електронни медии ще обяви резултатите от

...
В петък Съветът за електронни медии ще обяви резултатите от
Коментари Харесай

И СЕМ следи предаването на Петър Волгин

В петък Съветът за електронни медии ще разгласи резултатите от мониторинг на предаването по БНР „ Политически Некоректно “ с водещ Петър Волгин, заяви членът на Съвет за електронни медии Соня Момчилова във Facebook. Тя добави, че наблюдението е почнало по нейно гледище дни след началото на войната в Украйна. Колегата й в съвета Розита Еленова също разгласява в обществената мрежа сигнал по ръководителя на Съвет за електронни медии Бетина Жотева, в който се моли за инспекция на наличието на последния брой на „ Политически неточно “. Както „ Сега “ писа, след него членът на Обществения съвет на БНР, оперната певица Александрина Пендачанска напусна в символ на митинг против метода, по който Волгин употребява ефира на публичното радио. „ Обезпокоена от невиждания акт на подадена оставка в публичния съвет на БНР ви апелирам да бъде осъществена инспекция на наличието, упоменато необятно в медиите. В случай че има нарушаване на Закона за радиото и малкия екран или етичния кодекс и БНР популяризира подправени вести и оправдава принуждение, да се върви по реда на закона “ написа Еленова в сигнала си.

В неделя  гост на Волгин беше водачът на партия „ Възраждане “ Костадин Костадинов. В началото на изявлението водещият заяви, че стартира с информация, която потегля от съветски агенции и която към този момент я има и „ из всички български интернет уеб сайтове “, че украйнските бойци от батальона „ Азов “ в обсадения Мариупол са завладяли два кораба, единият от които е „ Царевна “, в който се намират българските моряци. Междувременно от Министерство на външните работи оповестиха това известие за подправена вест. Въпреки това водачът на „ Възраждане “ разви пространна антинатовска догадка върху тиражираната информация.

Мониторингът на Съвет за електронни медии на „ Политически неточно “ няма да е първият случай, в който медийният регулатор и самото БНР ревизира работата на Волгин и открива противоречие при спазването на журналистическите стандарти. Отново както „ Сега “ писа, членът на Обществения съвет на БНР – журналистката Светла Петрова заяви в понеделник, че по гледище на Оценка за съвместимост управлението на публичното радио е поискало фокусирано наблюдаване над блока на Волгин. Резлултатите от него посочили, че има нарушаване на журналистическите стандарти в БНР, вследствие на което на водещия били дадени рекомендации. " Предприемане на ограничения за съблюдаване на антидискриминационното законодателство против потреблението на език на омразата. Предаването би трябвало да дава отговор на професионалните стандарти на БНР за правдиво изложение на събитията и проблемите, а водещият и останалите участници би трябвало да се отнасят независимо към събеседниците, като се въздържат да вземат страна. Предаванията на БНР би трябвало да са политически неутрални, а събеседниците, които стартират съществени в действителност неточности, би трябвало да бъдат поправени по подобаващ метод ", са част от тях.  

Съвет за електронни медии също към този момент е провеждал мониторинг на рубрики, водени от Волгин, и също е откривал нарушаване на Закона за радиото и малкия екран. През 2015 година регулаторът наложи глоба на БНР в размер на 3 000 лева по тази причина, че водещият отхвърля да съблюдава правилото на плурализъм на гледните точки, който е наложителен за БНР и Българска национална телевизия. По това време Волгин водеше предаването „ Деконструкция “. Впоследствие тогавашното управление на „ Драган Цанков “ 4 реши да смъкна заглавието като независимо и да го направи част от блока „ 12+3 “, на който Волгин също е водещ. В него се появи и рубриката „ Конструкция “ с Калин Манолов.

През октомври 2020 година шефовете на БНР още веднъж взеха решение Волгин да води независима графа – „ Политически Некоректно “. В нея той се изявява в ефира в неделя, а пък различен прочут глас на публичното радио – Силвия Великова, е зад микрофона в събота.       
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР