В петък германския парламент одобри законопроект за частично легализиране на

...
В петък германския парламент одобри законопроект за частично легализиране на
Коментари Харесай

Германия е на крачка да легализира употребата на канабис за развлечение

В петък немския парламент утвърди законопроект за отчасти узаконяване на владеене и развъждане на канабис. Долната камара гласоподава с болшинство от 407 гласа при 226 „ срещу “ и 4 гласа „ въздържал се “.

Очаква се законопроектът да бъде признат от Горната камара на Народното събрание на 22 март. Така използването на канабис ще е законна единствено с развлекателна цел, само че е подчинена на доста правила и ограничавания, написа Си Ен Ен.

Марихуаната остава неразрешена за малолетни, само че към този момент хората над 18 години ще могат да имат дребни количества за персонална приложимост.

От 1 април възрастните ще могат да отглеждат до три растения за персонална приложимост и да имат по 50 грама у дома и 25 грама на публични места.

От 1 юли канабисът ще бъде наличен и в лицензирани клубове с нестопанска цел, в които членуват не повече от 500 души - всички те ще би трябвало да бъдат над 18 години. Само членовете на клубовете ще имат право да употребяват създадената от тях продукция.

„ Целта е да се пресече черният пазар и закононарушенията, свързани с опиати. Да се понижи количеството на търговията и да се понижи броят на употребяващите “, сподели немският министър на опазването на здравето Карл Лаутербах преди гласуването.

Пушенето на марихуана наоколо до учебни заведения, детски и спортни площадки остава неразрешено. Пазарът ще бъде строго контролиран, тъй че намирането и пазаруването няма да бъде елементарно.

„ Защитата на децата и младежите стои в основата на този закон. Никой не трябва да го схваща неправилно - използването на канабис се легализира, само че това не значи, че тя не може да бъде рискова “, споделя още Лаутербах.

Новият законопроект не срещна утвърждение от страна опозицията.

„ Вместо да пази децата и младежите, обединението работи като държавен дилър на опиати “, сподели депутатът Тино Зорге от християндемократите.

Медицинските асоциации в страната също показаха недоверието си в предлагането.

„ Легализирането на канабиса води до по-голяма приложимост и омаловажава обвързваните с него опасности. Канабисът може да провокира пристрастяване и да аргументи съществени увреждания на развиването. Тази страна не се нуждае от заверка на канабиса ", съобщи ръководителят на Германската здравна асоциация Клаус Райнхард.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР