В периода 2007-2016 г. е налице 46-процентен ръст на БВП.

...
В периода 2007-2016 г. е налице 46-процентен ръст на БВП.
Коментари Харесай

Бизнесът: Държавата не може да се справи със сивата икономика и само вдига данъците

В интервала 2007-2016 година е налице 46-процентен растеж на Брутният вътрешен продукт. Ръстът на данъчните доходи е 35%, в случай, че следим за същия интервал значителното повишаване на някои базови стопански параметри, които водят до увеличение на директното и индиректно облагане на популацията. Това сподели изпълнителният ръководител на БСК Божидар Данев, който показа резултатите от проучване за промените в растежа на сивата стопанска система. Обект на проучването не е размерът на сивата стопанска система, а промените в размера, като за задачата са употребени статистически данни (на националната статистика и на Евростат), а не социологически изследвания и експертни оценки.

Данните демонстрират, че през проучвания интервал размерите на сивата стопанска система нарастват приблизително с 3,1% годишно, като най-големи растежи се регистрират в интервала 2010-2011 година В номинално изражение за интервала 2008-2016 година несъбраните данъчни вземания са повече от 22,6 милиарда лева

Налице е влошаваща се конструкция на данъчните доходи, демонстрира анализът. През 2016 година по отношение на 2007 година най-голямо релативно понижение има в каузи на приходите от Данък добавена стойност и Директива за птиците, макар че ставките им не са променяни в обсъждания интервал.

Като дял от Брутният вътрешен продукт, процентното понижение на данъчните доходи за 2016 година по отношение на 2007 година е най-съществено за приходите от Данък добавена стойност – от 10,4% през 2007 година на 9,2% през 2016 година, без значение от опазване на данъчната ставка и растежа на Брутният вътрешен продукт с 46%. На второ място по процентно понижение на приходите са тези от налог облага – от 2,9% през 2007 година на 2,2% през 2016 година, при опазване на данъчната ставка от 10%. Особено обезпокоително е задържането на приходите от акцизи, без значение от увеличените ставки (от 12% при горивата до над 20 пъти при тютюневите изделия) и увеличените размери на продажбите.

„ Намалението на данъчните доходи е резултат от недалновидни промени в данъчните и осигурителните системи и неумение на страната да се оправи със събираемостта на данъчните доходи “, сподели Божидар Данев и добави, че законодателят организира неверна политика в посока на директно и индиректно повишение на облагането, с цел да компенсира понижените данъчни доходи, вместо да основава тласъци за увеличение събираемостта на данъчните приходите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР