В Пазарджишка област се въвежда 20-километрова санитарна зона около пет

...
В Пазарджишка област се въвежда 20-километрова санитарна зона около пет
Коментари Харесай

Въведена е 20-километрова санитарна зона около пет свинекомплекса в Пазарджишко

В Пазарджишка област се вкарва 20-километрова санитарна зона към пет индустриални свинекомплекса като защитна мярка против разпространяването на африканска чума, заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Петко Митев на взаимна конференция с регионалния шеф на Пазарджик и представители на заинтригувани институции.

Днес те организираха разширено съвещание на регионалната епизоотична комисия, в която участваха също представители на общините и притежатели на ферми.

Д-р Митев посочи, че два от свинекомплексите са в регионалния град, по един има в Пещера, Пищигово и Априлци. Той уточни, че досега на територията на региона са регистрирани едвам 1 500 домашни свине. По думите му това е нереалистично и "няма никаква изясненост " какъв е точният им брой, съобщи Българска телеграфна агенция.

Областният шеф Стефан Мирев уточни, че до 2 август притежателите на домашни прасета би трябвало непринудено да ги умъртвят, а в случай че има отвод, ще се подхващат насилствени ограничения. Кметовете на общини ще би трябвало да дефинират и места за загробване на животни при положение на пораждане на болест, сподели още Мирев.

На конференцията бе обявено още, че по данни на Регионалното ръководство по горите до 28 юли в Пазарджишка област за осъществени 174 инспекции в горски територии за заболяване измежду дивите свине, като не са установени случаи на болест. Полицейски патрули дежурят на всички входно-изходни артерии в района за нерегламентиран транспорт на прасета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР