В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна Съборната света литургия,

...
В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна Съборната света литургия,
Коментари Харесай

Патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха Съборна света литургия

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " стартира Съборната света литургия, която отслужват българският патриарх Неофит и Московският и на цяла Русия патриарх Кирил дружно с български митрополити и с духовници от съветската църковна делегация, съпътстваща патриарх Кирил в тридневното му посещаване у нас, отдадено на 140 години от Руско-турската война.
Двамата патриарси при започване на службата са седнали на тронове в центъра на катедралата, а към тях са българските и съветските духовници, участващи в Съборната света литургия.
По време на литургията, която се чака да продължи до към обяд, патриарх Неофит и патриарх Кирил ще насочат слова в храма, след което ще си разменят и дарове. Сред пристигналите на литургията в патриаршеската катедрала са някогашните министър председатели Симеон Сакскобургготски и Георги Близнашки, шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов и вярващи, пристигнали да отдадат респект на починалите в Руско-турската освободителна война.
Московският патриарх и на цяла Русия ще има среща през днешния ден с президента Румен Радев, ще посети и съветския храм "Св.Николай " в София, след което ще отпътува от България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР