В първото по рода си в света клинично изпитване е

...
В първото по рода си в света клинично изпитване е
Коментари Харесай

За първи път в света: Преляха на човек лабораторно отгледани червени кръвни клетки

В първото по рода си в света клинично изпитване е осъществено преливане на човек на лабораторно отгледани червени кръвни кафези, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Според учените, в случай че се потвърди, че са безвредни и ефикасни, получените по този метод кръвни кафези (еритроцити) могат да провокират гражданска война в лекуването на хора с кръвни болести като сърповидно-клетъчни нарушавания и редки кръвни групи. За някои човеци с сходни болести е мъчно да се откри задоволително подобаваща донорска кръв.

Отгледани в лаборатория червени кръвни кафези обаче значат, че хората, които се нуждаят от постоянни дълготрайни кръвопреливания, в бъдеще ще имат потребност от по-малко сходни процедури.

Ашли Той, професор по клетъчна биология в Бристолския университет съобщи: " Това предизвикващо и вълнуващо изпитване е голяма крачка напред за производството на кръв от стволови кафези ".

" Това е първият път, когато е прелята кръв от алогенен донор, отгледана в лаборатория , и ние сме разчувствани да забележим какъв брой добре се показват клетките в края на клиничното изпитване ".

Досега на двама души е направено преливане на лабораторно отгледани червени кафези.

Те са следени деликатно, не са докладвани неподходящи странични резултати и пациентите, чиито имена не са посочени, са добре и са здрави, споделят откривателите.

Количеството на вливаните лабораторно отгледани кафези варира, само че е към 5-10 мл - към една до две чаени лъжички.

Произведените кръвни кафези са отгледани от стволови кафези от донори, след което са били прелети на доброволци в рандомизираното следено клинично изпитване Restore.

Изпитването преглежда продължителността на живота на лабораторно отгледаните кафези спрямо вливането на общоприети червени кръвни кафези от същия донор.

Тъй като всички лабораторно отгледани кръвни кафези са пресни, откривателите чакат те да се показват по-добре от сходно преливане на общоприети еритроцити от донор, измежду които има кафези на друга възраст.

Ако получените в лаборатория кафези устоят по-дълго в организма, пациентите, които постоянно се нуждаят от кръв, може да нямат потребност от толкоз чести преливания.

Изследователите означават, че това ще понижи претоварването с желязо от честите кръвопреливания, което може да докара до съществени затруднения.

Седрик Геверт, професор по трансфузионна медицина и съветник по хематология от университета на Кембридж споделя: " Надяваме се, че нашите отгледани в лаборатория червени кръвни кафези ще устоят по-дълго от тези, които идват от кръводарители ".

" Ако нашето изпитване, първото по рода си в света, е сполучливо, това ще значи, че пациентите, които понастоящем се подлагат на постоянни дълготрайни кръвопреливания, ще имат потребност от по-малко сходни процедури в бъдеще. Това на собствен ред ще промени грижите за тях ", споделя той.

За задачите на изпитването от кръв на донори са отделени стволовите кафези, които по-късно са отгледани в лаборатория, с цел да произведат червени кръвни кафези.

На най-малко 10 души ще бъдат направени две минипреливания с период от най-малко четири месеца - едно от общоприети червени кръвни кафези от донор и едно от лабораторно отгледани еритроцити.

Това ще разреши на учените да схванат дали младите червени кръвни кафези, получени в лаборатория, устоят по-дълго от тези, които са създадени от тялото.

Д-р Фарук Шах, специалист в региона, споделя: " Пациентите, които се нуждаят от постоянно или от време на време кръвопреливане, могат да развият антитела против по-редките кръвни групи, което затруднява намирането на донорска кръв, подобаваща за преливане без риск от евентуално животозастрашаваща реакция ".

" Това водещо в световен мащаб проучване слага основите на производството на червени кръвни кафези, които могат безвредно да се употребяват за кръвопреливане на хора с нарушавания като сърповидно-клетъчните ", добавя той.

Макар проучването да бележи голяма стъпка напред, са нужни спомагателни изпитвания преди навлизането му в клинична приложимост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР