В първия ден от срещата на върха ЕС обсъди важни

...
В първия ден от срещата на върха ЕС обсъди важни
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС затягат правилата срещу незаконната миграция

В първия ден от срещата на върха Европейски Съюз разиска значими проблеми и взе решения по наболели въпроси – тематиката за мигрантите и за войната в Украйна.

По-строги правила за противозаконните мигранти

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха за по-строги правила, целящи да улеснят експулсирането на търсещи леговище лица, чиито молби за бежанци са отхвърлени, разгласи председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Мерките са в отговор на възходящата европейска угриженост по отношение на възходящата противозаконна имиграция, която се трансформира в парещ проблем в няколко страни членки. Това е „ европейско предизвикателство, което изисква европейски отговор “, споделиха водачите на Европейски Съюз в финален документ в края на 16-часовата среща на върха, разглеждаща тази и други тематики.

Ниският брой на лица с отказано леговище, които се връщат в родните им страни, е съществена грижа за Европейски Съюз. Блокът към този момент одобри милиони бежанци от спорове в Украйна, Сирия и Афганистан, като в същото време е изправен пред молби за леговище от жители на по-безопасни страни като Бангладеш, Турция и Тунис, доста от които в последна сметка се смятат за стопански мигранти, които нямат право на леговище. Фон дер Лайен сподели, че " пилотни планове ", разчитащи на граничните патрул, организациите за леговище и полицейско съдействие на Европейски Съюз, ще се стремят да вкарат " бързи и обективни процедури за леговище " на външните граници на блока. Лидерите на Европейски Съюз приканиха Комисията „ неотложно да активизира обилни средства от Европейски Съюз “, с цел да укрепи тази външна граница с „ потенциали за отбрана и инфраструктура, средства за наблюдаване, в това число въздушно наблюдаване, и съоръжение “, излиза наяве от документа за срещата на върха. Това решение пристигна, откакто някои страни от Европейски Съюз, по-специално Австрия, настояха Комисията да заплати за подсилени огради, предопределени да задържат незаконните мигранти от прилежащи страни отвън Европейски Съюз, като Турция. Фон дер Лайен неведнъж е казвала, че фондовете на Европейски Съюз няма да платят за огради. Но представители на Европейски Съюз и дипломати показаха, че в случай че Брюксел заплати за камери, наблюдателни кули и друга инфраструктура по външната граница, това ще освободи страните да заделят от националните си бюджети за създаване на огради.

Срещата на върха също по този начин реализира съглашение по отношение на „ принцип “, съгласно който една страна от Европейски Съюз може да употребява правосъдно решение в друга държава-членка на Европейски Съюз, с цел да върне неточен мигрант в родната му страна. Така ще се опита да предотврати „ извършване на покупки на леговище “, при което мигрантите отиват в друга страна, с цел да аплайват за оставане, откакто са им отказали в първичната. Лидерите на Европейски Съюз също се съгласиха „ да усилят потреблението на концепциите за безвредна страна “, което ще отвори пътя към блока да формулира общ лист за подобен вид страни, сподели фон дер Лайен.

Отговор на новия проект за екологични дотации на Съединени американски щати

Изправени пред конкуренцията от големия капиталов проект за зелени технологии на Вашингтон, европейските водачи отвориха пътя в петък към облекчение на личните си ограничавания върху държавната помощ. На срещата си на върха в Брюксел, 27-те водачи се съгласиха, че е нужен отговор, с цел да се противодейства на растящите сметки за сила и опасността от нелоялна американска конкуренция.

Но страните членки бяха разграничени по въпроса до каква степен да стигнат, без да рискуват съревнование за дотации с Вашингтон, или да причинят вреди на равните условия в границите на личния си обединен пазар. Формулировката, възприета от водачите в изказването им на срещата на върха, гласи, че всички промени в разпоредбите за държавни дотации би трябвало да бъдат „ целенасочени, краткотрайни и пропорционални “. Но те споделиха, че процедурите за държавна помощ „ би трябвало да станат по-опростени, по-бързи и по-предсказуеми и да разрешат целенасочена, краткотрайна и пропорционална поддръжка да бъде разгърната бързо “. Данъчните заеми, да вземем за пример, ще бъдат ориентирани към подкрепяне на към този момент планувания зелен преход на Европа към технологии с ниски или нулеви въглеродни излъчвания и поддържане на конкурентоспособността.

На идната среща на върха на водачите на Европейски Съюз в края на март председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще би трябвало да показа пакет от промени, по който страните членки могат да се спогодят. „ Искаме да бъдем прагматични, това значи, че използваме наличните средства “, сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, който съставлява водачите в Брюксел. „ Това значи, че би трябвало да приспособяваме режима на държавната помощ, само че по метод, който подсигурява, че пазиме целостта на единния пазар... и вземаме поради световната конкурентоспособност. “ Този акт на балансиране ще би трябвало да бъде осъществен от Комисията, която се стреми да разхлаби усмирителната риза на антисубсидийните правила, с цел да разреши на страните да поддържат основани в Европейски Съюз предприятия. Това, сходно на страховития Закон за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати (IRA), ще се концентрира върху зелени технологии като слънчева и вятърна сила или старания за понижаване на излъчванията и повишение на успеваемостта в промишлеността. Но концепцията получи студен банкет измежду последователите на свободните пазари и феновете на държавната интервенция, а също сред огромните страни с непотребни бюджети и по-малките противници.

В изказването от срещата на върха се акцентира, че въпреки конкуренцията с задгранични противници да е значима, „ интегритетът и равните условия на единния пазар би трябвало да бъдат поддържани “. Премиерът на Холандия Марк Рюте е измежду скептично настроените да се стигне прекомерно надалеч. „ Бяхме обезпокоени, че ще се позволи прекалено много държавна помощ “, сподели Рюте. „ И това би означавало, че в действителност ще заплашите да подкопаете едно от нещата, които в действителност работят в Европейски Съюз, а това са вътрешните пазари. „ Но мисля, че в този момент е краткотрайно ориентирано, мощно фокусирано върху нововъведенията, чистите технологии, чистата стопанска система, тъкмо проблемите, по които би трябвало да се конкурираме със Съединени американски щати поради Закона за понижаване на инфлацията във Вашингтон. “ Европейските столици се опасяват, че американските дотации за чисти технологии ще привлекат вложения през Атлантическия океан и ще торпилират проектите за възобновяване на блока.

Но някои членове се опасяват, че изоставянето на контрола върху дотациите ще разреши на огромни играчи като Франция и Германия, които към този момент усилват личната си държавна помощ, да надвият по-малките стопански системи. Контролът върху дотациите към този момент беше развинтен като част от отговора на коронавирус пандемията и страни като Италия, Австрия, Дания и Финландия се опълчват на обезсмислянето му. „ По тази тематика постоянно ще има двама „ за “ и 25 „ срещу “, пошегува се един европейски посланик – имайки поради способността на Германия и Франция да поддържат личните си компании.

Франция и Германия обаче не са съгласни по отношение на нови схеми за взаимно финансиране. Тук Париж застава на страната на Рим и други в насърчаването на нови споделени капиталови фондове за сливане на европейски вложения за стимулиране на промишлеността и битка с американските и китайските съперници. –

Фон дер Лайен даде обещание да изготви проект в границите на идващите пет месеца за по този начин наречения " Суверенитетен фонд ", който да финансира взаимни вложения в стратегически бизнеси. Но Германия и други чисти донори във фондовете на Европейски Съюз като Швеция или Австрия се опълчват на взаимно взимане на заеми или увеличение на вноските за участие в Европейски Съюз, с цел да се заплати за това. В изказването, контрактувано след среща на върха, която продължи късно през нощта и до ранните часове на петък, членовете се съгласиха единствено да „ вземат под внимание “ концепцията. И даже президентът на Франция Еманюел Макрон, огромният бранител на Фонда за суверенитет, призна, че Европа може да откри задоволително финансиране, с цел да отговори на проекта на Съединени американски щати.

Европейски Съюз ще усилва боеприпасите си

Страните от Европейски Съюз ще изготвят промишлен проект за увеличение на запасите си от муниции за идната среща на върха на Европейски Съюз през март. Това разгласи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на конференция след първия ден от срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел. „ Разгледахме нашия ресурс от муниции. Нашата концепция е на срещата на върха през март да реализираме прогрес в съдействието с индустриалната промишленост и способността ни да доставяме нашите отбранителни системи с муниции “, сподели той.

На въпрос на публицисти дали страните от Европейски Съюз са разискали предлагането на Естония да стартират взаимни покупки на военно съоръжение за Украйна, сходно на имунизациите против COVID-19, Мишел сподели, че участниците в срещата не са били готови за сходни полемики. Ръководителите на европейските институции и водачите на страните от Европейски Съюз неведнъж са заявявали, че запасите от оръжие на общността са привършили след оказването на помощ на Украйна.

Ще се ускорява санкционния напън против Русия

Държавните и държавните ръководители на Европейски Съюз ще се стремят да засилят санкционния напън върху Русия за преустановяване на войната в Украйна. Това се показва в тяхно изказване след резултатите от срещата на върха на общността в Брюксел. „ Европейският съюз ще поддържа и ще се стреми, в консултация с интернационалните сътрудници, да усили в допълнение груповия напън върху Русия... Европейският съюз е подготвен да продължи да ускорява своите ограничаващи ограничения в тясна съгласуваност и съдействие с световните сътрудници. Мерки против заобикалянето (на санкциите) ще бъдат засилени ", отбелязва се в документа, представен от медии. Подчертава се, че " Европейският съюз ще оказва непоколебима поддръжка на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ".

Участниците в срещата потвърдиха уговорката си за разширение на военната и финансова помощ за Украйна. В документа се отбелязва, че общата помощ на Европейския съюз и неговите страни членки за Киев от началото на спора възлиза на 67 милиарда евро, от които доставките на оръжия се правят оценка на 12 милиарда евро. Лидерите на Европейски Съюз също дадоха обещание да започват стратегия за лекуване и рехабилитация на ранени украински бойци за последващото им реинтегриране в цивилния живот. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР