В първата седмица на март Музикалният театър посвещава на Националния

...
В първата седмица на март Музикалният театър посвещава на Националния
Коментари Харесай

Музикалният театър с премиера и поредица от спектакли, посветени на 3 март

В първата седмица на март Музикалният спектакъл посвещава на Националния ни празник – 3 март, четири заглавия по музика на  български композитори.

Заглавията, включени в празничната седмица са “Искра любородна: Нека се помни, дано се знай ”, който се състоя нощес, на 1 март, следван от класиката “Българи от остаряло време ” на 4 март, както и два мюзикъла за деца: “Да целунеш принцеса ” и “Зайченцето бяло ”- надлежно на 4 и 5 март. 

Спектакълът „ Искра любородна: Нека се помни, дано се знай ” е особено основан за отбелязването на националния ни празник – 3 март

и сплотява фрагменти от най-популярните български музикално-сценични творби като „ Българи от остаряло време “ на Асен Карастоянов, „ Двубой “ и „ Време за обич “ от Димитър Вълчев, “Службогонци ” и „ Луд гидия “ на Парашкев Хаджиев.

“Българи от остаряло време ” е най-обичаната българска оперета, написана особено за Музикалния спектакъл. Творбата на композитора Асен Карастоянов и либретиста Коста Райнов по повестта на Любен Каравелов, ни демонстрира с добросърдечна подигравка възрожденския обичай и нрави на българина. Особено колоритно са облиците на Дядо Либен и Хаджи Генчо, които с безконечното си политиканстване заплашват годежа на децата си Павлин и Лила. 

Детският мюзикъл по претекстове от най-известната песничка

на композитора Петър Ступел „ Зайченцето бяло “ също е основан особено за трупата на Музикалния спектакъл.  Негови създатели са композиторът Румен Бояджиев – наследник и либретистът Венелин Методиев.

„ Да целунеш принцеса ” още веднъж е детски мюзикъл - акомодация по приказката на Андерсен „ Принцесата и свинарят “, написана от Панчо Панчев – Дядо Пънч. Музиката е на композитора Юлиян Слабаков. Една занимателна и поучителна история за капризната принцеса и принца, който става свинар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР