В партньорство с американската компания за производство на електроенергия BWXT

...
В партньорство с американската компания за производство на електроенергия BWXT
Коментари Харесай

НАСА съживява идеята за атомна ракета

В партньорство с американската компания за произвеждане на електрическа енергия BWXT Nuclear Energy Inc., НАСА наподобява, че се връща към предходната си концепция за създаване на нуклеарни ракети за навлизане в космоса.

Първоначално замислени в границите на плана NERVA на организацията, тези „ атомни ракети “ бяха известни по време на Студената война, когато нуклеарната сила изглеждаше като решение за множеството от международните проблеми.

За разлика от днешните ракети, които изхвърчат към космоса, като изгарят големи количества гориво, атомните ракети разчитат на нуклеарно разделяне, нормално на ядрото на урана. Тези атомни ракети имат реактор, който загрява пропеланти като течен водород, който се уголемява през дюза, с цел да задвижи ракетата в пространството.

Докато нуклеарната сила в действителност би могла да бъде по-ефективна, концепцията последователно заглъхна през 70-те години поради евентуалните опасности като излагането на радиация, да вземем за пример. Да не приказваме, че температурите нужни за нуклеарната реакция бяха неуместно високи (около 2727 градуса по Целзий).

Днес възобновяване на плана за атомна ракета е част от плановата стратегия на НАСА, наречена „ Програма за смяна на играта “ или Game Changing Development Program, подкрепяща галактическите технологии, които биха могли да решат настоящи проблеми с напълно нови подходи, като задвижване на ракетата с нуклеарна сила, да вземем за пример.

„ Тъй като желаеме да стигнем надалеч в слънчевата система, нуклеарното задвижване може да предложи единствения в действителност жизнерадостен софтуерен вид за разширение на човешкия обхват до повърхността на Марс и до още по-далечни други светове “, споделя Сони Мичъл, управител планове в Nuclear Thermal Propulsion в Space-Flight Center на НАСА в прессъобщение, в което разгласи съдействието на организацията с BWXT в края на предходната година. „ Радваме се, че работим върху технологии, които могат да отворят дълбокия космос за проучване на индивида “.

Всъщност, НАСА счита, че атомните ракети и нуклеарните мотори са от решаващо значение за проектите им да стигнат до Марс. Това е по този начин, тъй като от всички вероятни системи за задвижване, нуклеарният мотор обезпечава най-късо време за пътешестване, твърди организацията.

Реакторът на атомната ракета също по този начин „ удвоява успеваемостта, с която ракетата употребява гориво “, позволявайки потреблението на „ фрапантно по-малък галактически транспортен съд и по-кратко време за превозване “, споделя Стивън Хейстър, професор по аеронавтика и астронавтика в университета Purdue, пред Блумбърг.

За да може планът да проработи, BWXT възнамерява първо да тества плановете на НАСА за потреблението на ниско обогатен уран за атомните ракети. Използването на ниско обогатен уран е по-безопасно от високо обогатеното гориво като уран 235.

Намаляването на разноските за изпращане на задачи до Марс – с ракети като тези, които биха могли да употребяват горивото по-ефективно, би помогнало на човечеството да извърши фантазиите си да стъпи на Червената планета. И в НАСА наподобява са уверени, че е належащо да се изследва всеки вероятен път, с цел да стигнем там допустимо най-рано.

Разбира се, SpaceX понижи разноските за галактически задачи с помощта на тяхната технология за многократна приложимост. Но тези разноски към момента остават високи, а фирмите в бранша желаят да ги понижат още повече. Така че е в полза на галактическите проучвания да се слагат колкото се може повече благоприятни условия на масата. Кой знае, може би комбинирането на технологията за многократна приложимост с нуклеарно топлинното задвижване на ракетата да е това, което всички търсят.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР