В парламента на Македония 69 депутати гласуваха за“, и един

...
В парламента на Македония 69 депутати гласуваха за“, и един
Коментари Харесай

Македонският парламент гласува за втори път Договора за името

В Народното събрание на Македония 69 депутати гласоподаваха „ за “, и един „ срещу “ закона за одобрение на Договора за името. Законът един път към този момент беше подсилен от депутатите, само че президентът Георге Иванов отхвърли да го подпише.

Както и при предходното гласоподаване опозицията, която прави оценка договорът като капитулация на Македония, не участва на гласуването.

В послание към депутатите външният министър Никола Димитров се спря на напътствията на президента да не подпише закона. Дипломатът сподели, че уникалността на македонската еднаквост и език не е застрашена. „ Окончателното съглашение освен че не заплашва македонската еднаквост, а я удостоверява както в никакъв случай до момента. На процедура договорът ще донесе определяне на идентичността и ще преодолее безконечната битка за езика, идентичността, ще влезем в Европейски Съюз, ще печатим документите си на македонски език с македонски превод, сподели Димитров.

Той добави, че съгласно законите по-късно гласоподаване президентът е задължен да подпише указа. По отношение на изявлението на Иванов, че интернационалните съглашения се подписват единствено от президента на страната, Димитров сподели, че интернационалните съглашения от името на Република Македония могат да бъдат подписани и от държавното управление на Република Македония.

Като илюстрация външният министър уточни, че съгласно документите на Министерство на външните работи от независимостта до момента, Народното събрание е утвърдил 897 интернационалните съглашения, от които единствено пет са сключили от президент на Република Македония. Той прикани за вярното и същинско пояснение на член 3 по отношение на интернационалните контракти, кой може да подписва интернационалните съглашения от името на Република Македония.

Според Димитров забележката от страна на президента, че договорът популяризира боязън и че води до присъединението на Македония към Гърция, е неправилна. Това е изцяло юридическо неиздържано, тъй като Македония е поела обвързване да взе участие в Организация на обединените нации и да подпише Временното съглашение от 1995 година Министърът добави, че съглашението с Гърция отваря порти на страната за участие в Европейски Съюз и НАТО и това единствено удостоверява " нашата самостоятелност и нашата страна ".

„ С досегашните договаряния Македония беше в положение на взаимозависимост. Де факто съглашението ни изважда от тази взаимозависимост и ни слага в условия на самостоятелност. Време е да разберем ползите на родината и всички би трябвало да сме дружно за ползите на родината “, заключи Димитров.

Депутатът от обединението, отпред на която е СДСМ, Ферид Мухич сподели, че няма да гласоподава срещу закона, а ще се въздържи.

Последната дума по контракта ще имат македонците, които ще гласоподават на референдум през есента. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР