В Панорама Плевенска епопея-1877 г. беше открита изложбатаГерой на своето

...
В Панорама Плевенска епопея-1877 г. беше открита изложбатаГерой на своето
Коментари Харесай

В Панорама Плевенска епопея - 1877 г. откриха изложба, посветена на 180 г. от рождението на ген. Скобелев

В Панорама " Плевенска епопея-1877 година " беше открита изложбата„ Герой на своето време “, която е отдадена на 180 година от рождението на ген. Скобелев. Тя е показана отРегионаленвоенноисторически музей – Плевен във връзка честването на146 години от Освобождението на Плевен на датата 10-ти декември.



Събитието се състоя в наличието на кмета на Община Плевен доктор Валентин Христов и ръководителя на Общински съвет - Плевен, доцент Иван Малкодански.



" Плевенската епопея е предопределила ориста на Освободителната война през 1878 година и същевременнно се е трансформирала в знак на град Плевен, към който са се водели военните събития.

Плевенската общност постоянно е отчитала паметта на тези, които са оставили костите си в покрайнините на Плевен и на избран стадий това внимание към армията, която ни е освободила е в основат ана построяването на този храм на благодарността - Панорама " Плевенска епопея-1877 година " и в същото време датата 10-ти декември е признат като символен знак - дата, в която Плевен показва своята признателност към тези, които са ни освободили ".

Това сподели при откриването на изложбата, шефът на Регионален исторически музей - Плевен доктор Володя Попов.



Менторът на изложбата доцент Галин Димитров, който е организатор в РВИМ-Плевен разказа в детайли експонатите, включени в изложбата„ Герой на своето време “,посветена на 180 година от рождението на ген. Скобелев.



Експозицията включва персонални движимости на ген. М. Скобелев, предмети, свързани с неговия живот, художествени и скулптурни творби. На 18 постера са показани значими моменти от живота на ген. М. Скобелев и мемориализацията му в Русия и България.



Ми­ха­ил Дмит­ри­е­вич Ско­бе­лев е един от най-та­лан­тли­ви­те рус­ки ко­ман­ди­ри, пок­рил име­то си с не­у­вях­ва­ща сла­ва в сра­же­ни­я­та при Пле­вен. Той е по­том­ствен во­е­нен, трето потомство военачалник. За­вър­шва пан­си­он в Па­риж и Ни­ко­ла­ев­ска­та во­ен­на ака­де­мия. Учас­тник в Пол­ска­та кам­па­ния, във во­ен­ни­те по­хо­ди в Сред­на Азия /Хи­ва и Ко­канд/, гу­бер­на­тор на Фер­ган­ска об­ласт /1876 г./. По време на Руско-турската война 1877-1878 година се отли­ча­ва при фор­си­ра­не­то на р. Ду­нав, при прев­зе­ма­не­то на Ло­веч, в щур­мо­ве­те и бло­ка­да­та на Пле­вен, в зим­но­то пре­ми­на­ва­не на Ста­ра пла­ни­на, в бо­е­ве­те за Шей­но­во и прев­зе­ма­не­то на Одрин, ка­то про­я­вя­ва за­бе­ле­жи­те­лен во­е­нен та­лант и ли­чен ге­ро­и­зъм. Пръв во­е­нен гу­бер­на­тор на Пле­вен и един от съз­да­те­ли­те на бъл­гар­ска­та ар­мия след Осво­бож­де­ни­е­то. Пол­зва се с ог­ром­на по­пу­ляр­ност в Ру­сия и Бъл­га­рия. Най-младият военачалник в съветската войска по време на Освободителната война – на 34 година Извес­тен с проз­ви­ще­то „ Бе­лия ге­не­рал “.



Заради изключителната му смелост, геройство и пълководчески гений по време на Третия взлом на 11-12 септември 1877 година, ген. М. Скобелев остава вечно „ Героят на Плевен ”.

В интервала 1904-1907 година Комитетът „ Цар Освободител Александър ІІ ” трансформира мястото на бойното поле на Третия взлом в мемориален парк музей „ Ген. М. Д. Скобелев ”. За уреждането на Скобелевски кабинет през 1907 година подполковник М. Полянски донася от Русия движимости, принадлежали на ген. М. Скобелев. Вещите са от разнообразни места: от близки, на които те са подарени от самия военачалник, или получени за спомен след неговата гибел. В изложбата са експонирани документи, директория за писма, украсена с гоблен, походни мастилници, перодръжка и стойка за пера и моливи, преспапие. Три албума, единият от които с дървени корици, включват фотокопия на изображения на Михаил Скобелев.

На 38 години ген. М. Скобелев има трите степени на Георгиевския кръст - 2-ра, 3-та и 4-та, златна сабя и две златни шпаги с надпис „ За смелост “, чин военачалник от инфантерията и международна популярност. Сред експонатите е и златна сабя с Георгиевски кръст на Евгений Максимилианович, херцог Лейхтенбергски, брачен партньор на най-малката сестра на ген. М. Скобелев – Зинаида Дмитриевна, херцогиня Лейхтенбергска.

Особен интерес в изложбата провокират два гостуващи експоната, благосъстоятелност на манастира „ Възнесение Господне ”, град Ямбол.Това са Евангелие и солиден гравиран кръст.Ген. М. Скобелев ги подарява на 12 май 1879 година за новостроящата се черква в Ямбол „ за увековечаване загатна от пребиваването на русите на бойното поле по време на Освобождението на България “. Евангелието, известно като „ Златното “, е с подписа на ген. М. Скобелев.



Изложбата „ Герой на своето време “ се съпътства от живописни платна и литографии от художествената сбирка на Регионалния военноисторически музей - Плевен, отразяващи разнообразни епизоди от Руско-турската война 1877-1878 година и Плевенската епопея.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР