В Панагюрище и Клисура започват тържествата по повод 146-годишнината от

...
В Панагюрище и Клисура започват тържествата по повод 146-годишнината от
Коментари Харесай

Започват тържествата по повод 146-годишнината от Априлското въстание

В Панагюрище и Клисура стартират тържествата във връзка 146-годишнината от Априлското въстание. В Клисура ще има тържествена заря, с която ще се отдаде респект на славните герои. 

А църквата в Клисура е с нов образ, с помощта на доброволци. Именно от там се възвестява началото на Априлското въстание в Клисура, споделя Николай Николов, който към този момент 10 години стопанисва параклиса в двора на църквата " Св. Николай " в Клисура. Николов събира пари за ремонта на църквата тт 5 години.

“Камбаната, която стои на самата камбанария  е тъкмо копие. Имаше проблем от няколко години с кръста, който стои най-отгоре на кубето. Постамента му беше прогнил, а рухването на кръста щеше да отвори огромен пробив изпод върху самия купол. Заздрави се облицовката на кубето. Подмени се постамента на кръста. Отново върнахме към нов живот камбанарията ", споделя още Николай.

15 нови икони допълват ремонта на църквата.  

“Това е апостолският ред, от двете страни шест по шест на 12-те апостоли. В средата имаме Света Богородица, Йоан Кръстител и Исус Христос. Това е така наречен " дребен зисис “, изяснява за Нова тв Николов.

Църквата Св. Николай е била построена при започване на 19 век. Била е опожарена до основи и в този момент единствено нейните руини припомнят за съществуването ѝ. За всяко възобновено парче история, доброволците разчитат на дарения, споделя 83-годишният някогашен полковник Борис Петров.

“Тук беше доста изоставено, може би беше забравено от преди 50-години. От тази страна зидът, оградата беше бутната. Тук тази също. Покривът на самия параклис “Свети Архангел  Михаил “ беше в окаяно положение. Правихме му главен ремонт ", спомня си Петров и добавя. 

Храмът е с изключителна значителност за клисурци, освен тъй като от него е било предизвестено Априлското въстание, само че и тъй като Васил Левски го е посещавал. Желанието на доброволците е в бъдеще да бъде изографисана още една икона, която да бъде сложена в подземието на храма, където се съхраняват костите на част от избитите клисурци при потушаване на Априлското въстание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР