В Панагюрище днес се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание.

...
В Панагюрище днес се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание.
Коментари Харесай

Кулминация на тържествата за Априлското въстание в Панагюрище, Копривщица и Клисура

В Панагюрище през днешния ден се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминационната точка на националните тържества, отдадени на Априлската епопея, съобщи БНР.

Тържествата ще стартират в 11 часа с литийно шествие, което ще придвижи Светините на Април 1876-та от историческия музей до площад " 20 април ".

Там ще бъде осъществен ритуалът по издигането на националното знаме.

В 11:45 ч в историческия храм " Свето Въведение Богородично ", чийто камбанен звън преди 148 години е известил началото на Априлското въстание, ще бъде отслужен признателен молебен.

Малко след 12 часа пред мемориалния комплекс " Априлци " жителите и гостите на Панагюрище ще могат да следят музикално-поетичния театър " На теб, Българийо свещена ".

Националният протест заря ще стартира в 20:30 ч.

Официалното слово ще произнесе зам.-председателят на Народно събрание Росица Кирова.

В Копривщица148-мата годишнина от експлоадирането на Априлското въстание ще бъде маркирана със спектакъла " Първата пушка ".Той пресъздава събитията, разиграли се на 20 април 1876 година
Възстановката се реализира с над 250 самодейци, описа за БНР Райна Пачева от Дирекция на музеите в Копривщица.

148-ата годишнина от Априлската епопея ще бъде маркирана също с възстановка в Клисура под надпис " Клисура въстана втора, само че изгоря първа ".С присъединяване на самодейци и членове на Националното сдружение " Традиция " от цялата страна ще бъдат пресъздаденимоменти от подготовката,избухването и потушаването на Априлското въстание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР