В пълен хаос изпадна парламентът, който и днес продължава с

...
В пълен хаос изпадна парламентът, който и днес продължава с
Коментари Харесай

С хаос и погазени правила депутатите приемат Изборния кодекс

В цялостен безпорядък изпадна Народното събрание, който и през днешния ден продължава с разглеждането на измененията в Изборния кодекс, импортирани от ГЕРБ.

Повод за това станаха новите правила за избор на Велико Народно заседание. Проблемите започнаха при гласуването на предлагането да се обособят обособени глави в кодекса, отдадени на елементарен и популярен парламент. При разглеждането й в правната комисия на Народното събрание тази концепция беше отхвърлена поради общата опозиция на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Обединени патриоти “.

Днес се очакваше да се случи същото. В началото по този начин и стана - беше утвърдено предложение на социалистите съответната наредба да бъде отхвърлена. С това работата по този текст трябваше да завърши.

Депутатите от ГЕРБ обаче – съзнателно или просто заради непросветеност – подложиха на гласоподаване и предлагането на правната комисия текстът да отпадне. Това обаче не беше признато – и по този начин внезапно се окажа, че едно и също законодателно предложение е било първо отхвърлено, а по-късно утвърдено.

Това отключи цялостно безвластие в пленарната зала. „ Какво ще запишем в Изборния кодекс? Веднъж параграфът беше отритнат, един път не беше отритнат. Отпаднал ли е или не е изнемощял? “, питаше недоумяващо соцдепутатът Георги Гьоков. Отначало ръководещите се съпротивляваха и желаеха да продължат работата с кодекса. После суматохата, че са объркали законодателната работа обхвана и тях. „ Давам 5 минути отмора, никой да не напуща залата! “, подреди шефът на Народното събрание Цвета Караянчева.

Последва лутане, френетично ровене в отчета по законопроекта и инспекции по телефона кой защо и по какъв начин е дал своя вот. Накрая ръководещите предложиха компромис – истинското им предложение да се гласоподава още веднъж. Така и стана – текстът беше подсилен единствено от ГЕРБ и всички въздъхнаха с облекчение, че законодателната злополука е избегната.

ДА съдебна експертиза ОТЪРВЕШ ОТ ОТГОВОРНОСТ

Управляващите разпоредиха на Централната изборна комисия (ЦИК) да обезпечи придобиването на устройства за гласоподаване, както и дилемите по организацията и провеждането на машинния избор. Направиха го на инат на възраженията на изборните комисари, които желаеха закупуването или наемането на устройствата да се поеме от Министерския съвет, или най-малко да се разреши на комисията да разпорежда на други държавни органи действия към машинното гласоподаване. Така в действителност ГЕРБ и патриотите смъкнаха от държавното управление отговорността за възможен неуспех на машинното гласоподаване, което за първи път би трябвало да се организира в цялата страна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР