В отворено писмо до президента Румен Радев от Националната асоциация

В отворено писмо до президента Румен Радев от Националната асоциация ...

Писма до президента по казуса "община Обзор" с противоположни исканияВ отворено писмо до президента Румен Радев от Националната асоциация "Българско Черноморие" настояват държавният глава да издаде указ за утвърждаване на община Обзор.

В същото време мнозинството жители на четири от селата в новата община искат нов референдум с цел да останат в община Несебър. 

Споровете "за" и "против" създаването на нова община с център Обзор се прехвърлиха в президентската институция. Причината е, че след решението на Министерски съвет за обособяването на нова административна единица, включваща град Обзор и още шест села, сега се очаква указ на президента Румен Радев.

От Националната асоциация "Българско Черноморие" в отворено писмо са написали, че държавният глава е задължен да издаде този указ, защото на референдума преди месец за отделянето на Обзор от община Несебър 73 на сто от имащите право на глас са подкрепили инициативата.

В изложение също до президента обаче жителите на селата Баня, Паницово, Козница и Емона настояват държавният глава да откаже да издаде указ. Защо обяснява Ангелина Досева от Инициативния комитет в село Баня:

"За да се противопоставим на референдума, който беше направен от Обзор и който смятаме, че беше абсолютно несправедлив и в наш ущърб".

В подписка до община Несебър жителите на четирите села искат насрочването на нов референдум за оставането им в границите на община Несебър.

Жителите на четири села, които бяха отделени от община Несебър в нова община с административен център Обзор, започнаха подписка за иницииране на нов референдум с въпрос Подкрепяте ли предложението с. Бана, с. Емона, с. Паницово и с. Козница да останат в границите на община Несебър. Подписката ще бъде внесена в общинския съвет в Несебър, който трябва да насрочи контрареферендум. Министерски съвет вече прие образуването на нова община Обзор, но все още се чака указ на президента.

Източник: bnr.bg