В отворено писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент (ЕП)

...
В отворено писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент (ЕП)
Коментари Харесай

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от европейските институции след боя в РСМ

В отворено писмо, адресирано до ръководителя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола, на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи и до ръководители на парламентарни комисии в Екологичен потенциал, евродепутатите излагат обстоятелствата към случая в Скопие, като акцентират, че това са съществени нарушавания на правата на индивида, подбудени от ненавист и осъждат агресивното отношение към българите.

Според евродепутатите това отношение не е резултат на футболни страсти и пристрастености, каквито не са изключение по време на спортни надпревари, а главната причина за експанзията е непрекъснатото нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Република Северна Македония, от медиите и от университетските среди там.

" Ние установяваме, че политиката на ненавист към България, която от доста години водят политици в Република Северна Македония, е поразила към този момент и доста от жителите ", се споделя в писмото.

Евродепутатите напомнят за редица набези над български културни клубове в Северна Македония, набези над жители с българско съзнание, недопускането на българска делегация - в това число доктор Андрей Ковачев - в страната, прибавя Българска телеграфна агенция.

На 27 юли български футболни почитатели бяха нападнати минути преди началото на футболния мач от Лигата на конференциите сред футболните клубове " Шкупи " и " Левски " - София на стадион " Тодор Проески ", а един от тях беше признат в болница с прободна рана в корема.

Вътрешният министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски заяви, че самоличността на нападателите е изяснена и те се търсят. Общо 21 са задържаните за нападателно държание и нарушение на мира и спокойствието футболни почитатели, 19 от тях са българи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР