В отношенията си с европейските институции и евро-атлантическите ни партньори

...
В отношенията си с европейските институции и евро-атлантическите ни партньори
Коментари Харесай

Гешев се разболя от несподелената любов с ЕС и САЩ

В връзките си с европейските институции и евро-атлантическите ни сътрудници основният прокурор Иван Гешев доста наподобява на любовник, който по този начин и не съумява да завоюва снизхождение. Неговите писма с самоувереност до посолства и евродепутати освен не оказват помощ на държавното обвиняване в интернационален проект, само че и реализират тъкмо противоположното - препотвърждава се оценката за неприятната му работа.

 

Същинска графомания

 

е налегнала правораздавателните органи през последния месец. В началото на януари Гешев и неговите заместници се подписаха под пасквил от 32 страници, в който " разобличават " враговете на държавното обвиняване. Те са на мнение, че общественото недоволство е плод на политически заинтригувани лица, обвинени и подсъдими, " които в нарушаване на закона направиха опит да защитят свои персонални ползи, наранени от правораздаването ". " Манипулативно и по неприемлив метод тези лица насочваха нагнетената против изпълнителната власт гражданска сила против прокуратурата и основния прокурор, с цел да ѝ попречат на работата, с цел да осуетят следствия и да предотвратят изправянето на отговорни лица пред самостоятелния български съд ", написа Гешев. 

В поддръжка на тезите си той дава образец с редица изявления на политици, които съгласно него нарушават правилото на разделяне на управляващите. Премиерът Кирил Петков е " направил декларативен апел за оставка на основния прокурор ", а министърът на правораздаването Надежда Йорданова е декларирала, че " по отношение на Гешев е в ход целият вероятен боеприпас за реакция, с който разполагат изпълнителната власт и Народното събрание ".

Вместо социална поддръжка обаче Гешев си навлече насмешки поради големия брой получатели, които не се побират в първите 8 страници. Сред 67-те получатели са председателите на Европейския парламент, на Европейската комисия, както и на еврокомисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред (LIBE). Копие получиха всички български евродепутати и посланиците на страните членки в Европейски Съюз и Съединени американски щати. 

В отговор на писмото на основния прокурор " до интернационалното състояние ", както се майтапят в обществените мрежи, от ръководещото болшинство в българския парламент излязоха с декларация, в която още веднъж призоваха Иван Гешев да си подаде оставката. Реакцията не закъсня, само че този път от прокурорите във Висшия правосъден съвет, които се почувстваха длъжни да защитят " положителното име " на основния прокурор. " Считаме, че този акт на националните избраници разрушава както демократичните устои на ръководството, по този начин и главните европейски полезности ", гръмко декларираха съдебните кадровици в прокурорската гилдия. Позицията им също беше изпратена до европейските институции. 

Само след няколко дни посолствата на страните в Европейски Съюз и Съединени американски щати получиха и трето писмо от прокуратурата, която този път се оплака от коментар на разследващия журналист Атанас Чобанов, който твърди, че е получил предизвестие от американските служби за сигурност за опасност за живота му. След като Софийската районна прокуратурата заяви, че се е самосезирала по случая, Чобанов написа: " При чудодейното инцидентно систематизиране преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за който се знае, че е прекратил една от преписките за полицейското принуждение по време на митингите предходната година. За " премия " той е станал част от така наречен спецекип в СРП ". " Смятаме, че оценката на работата на прокурора цели вменяване на подвеждане, накърняващо достолепието на нашия сътрудник и принизяване на професионалния му опит ", дадоха отговор от държавното обвиняване.

 

Писмата не трогват

 

Колкото и редове да изпише в своя отбрана пред европейските институции, Гешев няма да получи поддръжка извън. Това се дължи на обстоятелството, че държавата ни повече от десетилетие не извършва решението на Европейския съд по правата на индивида по делото " Колеви против България ", съгласно което не съществува ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор. " Липсата на опция за дейно наказателно следствие на основния прокурор и неговите заместници е някогашен въпрос, повдиган освен от Европейската комисия, само че и от ЕСПЧ и Съвета на Европа ", написа в отчета на Европейска комисия за върховенството на закона в България за 2021 година

Истината е, че Европа не взема насериозно позицията на жертва, за каквато се показва самият Гешев. Малко след избирането му за основен прокурор през 2019 година той беше подложен на унищожителна рецензия от евродепутати в комисията LIBE по време на първото му чуване в Екологичен потенциал. Задаваха му неуместни въпроси за " Апартаментгейт ", за споразуменията, които е договарял с така наречен група за данъчни измами " Недосегаемите ", както и за митингите против кандидатурата му за началник на държавното обвиняване. " Присъствието на господин Гешев провокира съществени терзания измежду нас ", разяснява евродепутатът от Ирландия Клеър Дейли, член на Европейската обединена левица.

После през август 2020 година, когато LIBE наново желаеха да изслушат основния прокурор в пика на митингите за неговата оставка и тази на държавното управление на Борисов, той се скри от евродепутатите и вместо да се яви персонално, изпрати заместничката си Красимира Филипова.  " Лъжа е, че основният прокурор не се е явил пред Европейския парламент, моите заместници участваха в тази среща, аз не съм взел участие “, беше оправданието на Гешев пред Висш съдебен съвет, когато се обсъждаше предлагането на служебния министър на правораздаването Янаки Стоилов за предварително прекратяване на мандата на главния прокурор.

Комисията LIBE опита и повторно да изслуша Гешев през януари м.г., само че още веднъж в Екологичен потенциал отиде един от заместниците му. Главният прокурор обаче получи неуместните въпроси документално. Евродепутатите желаеха да знаят по какъв начин върви следствие " Барселонагейт ", в което името на Бойко Борисов е намесено в скица за пране на пари. Друга тематика от интерес в Брюксел са аудиозаписите от юни 2020 година с гласа на някогашния министър председател. Има и въпрос за стадия на следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето, което беше спряно с аргумента, че не може да бъде разкрита  " прелестната госпожа " или " Мата Хара " (по думите на Борисов).

Сега Гешев още веднъж е поканен на чуване в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, заяви евродепутатът Елена Йончева. То ще се организира на 27 януари и от прокуратурата публично оповестиха, че Гешев този път ще се отзове. В залата би трябвало да участват още министър-председателят   Кирил Петков ,  министърът на правосъдието Надежда Йорданова   и министърът на културата   Атанас Атанасов, който следи медиите, където също има огромни проблеми. Това развиване демонстрира, че никой от Европейски Съюз за момента не счита да трансформира сериозното си отношение към основния прокурор.

 

Червен картон и от Съединени американски щати

 

получиха опитите на Иван Гешев да търси поддръжка отвъд  океана. Месец преди да бъде определен за основен прокурор, Гешев дружно с тогавашния си началник Сотир Цацаров и някогашния началник на ДАНС Димитър Георгиев бяха признати в Белия дом на среща със консултант на президента Тръмп. В оня период искането на подсъдимия банкер Цветан Василев да бъдат наложени наказания по закона " Магнитски " на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски отлежаваше от няколко години на бюрото на президента на Съединени американски щати, от чието решение зависеше кой да влезе в листата със глобени. Тази аудиенция обаче си остана и единствената, при която Гешев съумя да показва някакви положителни връзки със Съединени американски щати. Показателно беше, че тъкмо преди американците да разгласят глобите против българи по закона " Магнитски " предишното лято, американският дипломат у нас Херо Мустафа организира серия от срещи с висши държавници. Сред удостоените с аудиенция не беше основният прокурор, който би трябвало да играе основна роля в битката с корупцията.

Гешев несъмнено ще остане в историята с това, че по време на неговия мандат като основен прокурор беше приет най-големият пакет от ограничения според закона „ Магнитски “, прилаган в границите на един ден, което съставлява казус за Европа. Извън Русия има единствено един-единствен различен европеец, глобен поради корупция по този закон. Всъщност глобите против Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желяков са и отзив от Съединени американски щати за работата на Гешев. Самият той се издигна до основен прокурор тъкмо с помощта на следствието за банкрута на КТБ, което " изпра " Пеевски. Очевидно той и Съединени американски щати имат напълно друго схващане що е то корупция.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР