В отношенията между Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и

...
В отношенията между Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Готвим анализ кой има нужда от помощ и кой колко загуби търпи заради войната в Украйна

В връзките сред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и която и да било браншова организация няма никаква драма, със зърнопроизводителите също. Известно е, че те много изненадващо за нас, след приемането на бюджета, имайки поради, че миналата година извънредно правилно и толерантно отхвърлиха " украинска " помощ, само че заради доста ниските борсови цени през тази година взеха решение, че могат и те да изискат обезщетения за войната.

Затова в понеделник, 22 януари, от 16:30 часа в Министерски съвет е планувана среща на земеделците с министър-председателя акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, министъра на финансите Асен Василев, сподели пред публицисти земеделският министър Кирил Вътев, който също ще взе участие в срещата.

По думите на министъра, представен от Българска телеграфна агенция, би трябвало да се проведат доста деликатни диалози кой има потребност и кой какъв брой загуби търпи в резултат на войната в Украйна и пазарната конюнктурна обстановка. Такава задача е предоставена на екип на Министерство на земеделието и храните и в понеделник заран анализът би трябвало да е подготвен, добави Вътев.

" Известно е, че в стопанската система има облага от мащаба, т.е. би трябвало ли всички да получат? Най-големите би трябвало ли да получат? И на тази база да се дефинира какви модулации би трябвало да се образуват, с цел да може да има бюджет и да бъдат подкрепени тези, които действително имат потребност ", посочи земеделският министър.

По отношение на европейските избори през юни Вътев цитира социологическо изследване, съгласно което Зелените ще изгубят прекалено много места в идващия Европейски парламент. " Има оксиморони в условията - да свалите растителната отбрана, както и потреблението на торове и да увеличите добивите. Как да стане ", разяснява министърът.

Вчера Вътев имаше среща с украинския аграрни министър Микола Солски, на която Солски е твърдял, че на среща в Давос министър-председателите на двете страни са се договорили, само че Вътев е показал, че до момента в който той не се срещне с акад. Денков, не може да поеме никакви задължения.

" Ние желаеме нашите производители, които търпят сега вреди на пазара заради дъмпинговите цени на Украйна, да бъдат предпазени ", съобщи българският министър.

Той е подчертал пред украинския си сътрудник, че се основава голямо напрежение заради концепцията за либерализация на търговията с безусловно всички украински артикули. Солски е отвърнал, че това не е правилно, само че по думите на Вътев занапред ще се обяснява истината.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР