В остър спор влязоха управляващи и опозиция при приемането на

...
В остър спор влязоха управляващи и опозиция при приемането на
Коментари Харесай

Управителите на болниците не могат да имат друг трудов договор


В изострен спор влязоха ръководещи и съпротива при приемането на промени в Закона за лечебните заведения. Поправката на ГЕРБ, която бе призната и с гласовете на „ Обединени патриоти “, не разрешава на членовете на бордовете и управителните препоръки на държавните и общински лечебни заведения да имат втори трудов контракт с лечебното заведение. Което на процедура значи, че с цел да може доктор или различен експерт да взе участие в директорски съвет, съвет на шефовете или да бъде шеф, би трябвало да приключи досегашния си трудов контракт.

От Българска социалистическа партия реагираха извънредно остро. Проф. Георги Михайлов предизвести, че препоръчаните промени целят „ да се ограничи присъединяване на хора от лечебното заведение в управническите бордове “. Социалистите се въздържаха при гласуването на текстовете на първо четене.

„ За да дирижираш ръководството на лечебните заведения, би трябвало най-малко да разбираш какво се случва в тях. Какво ще се случи в този момент с този закон? На процедура хора от лечебните заведения, някои от които изпълняваха стратегически задания и имаха опция да бъдат членове на бордовете на тези заведения, тъй като не могат да имат трудов контракт в лечебното заведение, въобще няма да могат да бъдат членове на тези бордове. А те познават най-добре спецификата на работа на лечебното заведение”, коментир Георги Михайлов.

Според вносителя на измененията доктор Даниела Дариткова, задачата на измененията е само да синхронизира Закона за лечебните заведения с признатия в края на предходната година Закон за обществените предприятия, в чийто обсег попадат и лечебните заведения. Забранява се в препоръките на шефовете и в управителните препоръки на заведенията да влизат хора, които работят по служебно или по трудово правно отношение, в случай че са академични преподаватели.

Предстои предложенията да бъдат дебатирани още веднъж в отрасловата комисия по опазване на здравето и в следствие дефинитивно гласувани в пленарната зала.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР