В опита си да пресече спекулата правителството ще се опита

...
В опита си да пресече спекулата правителството ще се опита
Коментари Харесай

С електронни етикети властите ще борят спекулата при храните

В опита си да пресече спекулата държавното управление ще се опита да регламентира пътя на питателните артикули - от производителя до магазина. Идеята е това да стане с електронни етикети, посредством които да се следи надценката по веригата. Иначе - страната продължава и с инспекциите по магазините.

Сирена и кренвирши с изминал период на валидност бяха първите нарушавания, които инспекторите от Комисията за отбрана на потребителите и Агенцията за сигурност на храните откриха при инспекция на хранителен магазин.



" Това, което организацията следи, е дали има вносен артикул, който би могъл да бъде преопакован и показан като " генезис България " и вземаме проби за съществуване на немлечни мазнини ", сподели доктор Галя Викьова, заместник-изпълнителен шеф на Българската организация по сигурност на храните.

Проверява се и за имитиращи артикули, подвеждаща информация на брошурите, разлика в цената на щанда и на касата, наличност на количества от артикули в промоция. Санкциите доближават до 50 000. На прицел са огромните магазини.



" Тези, които държат преобладаващия пазарен дял, напълно обикновено е, прилагайки огромен брой нелоялни търговски практики, да изкривяват целия пазар и да завличат по-малките търговци дружно с тях ", сподели Стоил Алипиев, ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.



Проверките към този момент дават резултат, съгласно служебния министър председател.

" Това, което се следи като процедура в редица търговски вериги, е това, че те слагат крайни промоции и понижения на цените от 25-27%, нещо което приказва за това, че има запас в понижение на цените на питателните артикули и то тези, които са от първа нужда и които най-вече засягат българските жители, които са с ниски приходи ", сподели Гълъб Донев.

Предстоят още срещи на страната с сектора и регулации на пазара, изясни Донев. А Върховната административна прокуратура се самосезира и изиска информация от държавните органи за подхванатите от тях ограничения по надзор на инфлацията и повишението на цените.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР