В опит да ускорят изследванията за лечението на най-честата форма

...
В опит да ускорят изследванията за лечението на най-честата форма
Коментари Харесай

Експерти определят болестта на Алцхаймер по промените в мозъка, не по симптомите


В опит да ускорят проучванията за лекуването на най-честата форма на деменция, специалистите упорстват за нова рамка, с цел да се диагностицира заболяването на Алцхаймер благодарение на биологични следи, а не признаци на загуба на паметта.

Алцхаймер визира към 44 милиона души по света, само че заболяването остава едва разбрана, без ефикасни лекувания, макар че милиарди долари се изразходват за проучвания.

Клиничните изпитвания се сблъскват с трудности, като последните изследвания демонстрират, че до 30% от участниците, третирани с пробни медикаменти, не са имали мозъчната смяна, обвързвана с заболяването на Алцхаймер, за лекуването на която е предопределено лекарството.

Новият метод би направил тест за заболяването на Алцхаймер въз основата на няколко известни биомаркери и ще открие, че заболяването протича в набор, който се корени дълго преди появяването на признаците, от време на време даже в продължение на десетилетия.

"С остаряването на международното население и все по-високите разноски за грижи за хората с деменция, обезверено са нужни нови способи за възстановяване на процеса на развиване на лечението и увеличение на вероятността за успех", сподели основният теоретичен помощник на Асоциацията на Алцхаймер Мария Карильо,

Предложената рамка за научни проучвания е оповестена в изданието от 10 април на "Алцхаймер и деменция": списание на Асоциацията на Алцхаймер (АА).

Подходът е създаден през последните години от 20 университетски, държавни и индустриални специалисти в региона на проучванията на деменцията, свикани от Асоциацията на Алцхаймер и Националния институт по стареене на Съединени американски щати (NIA).

През 2011 година специалистите дефинираха три стадия на заболяването на Алцхаймер: предклинични (преди да бъдат открити признаци, засягащи паметта, мисленето или поведението), леко когнитивно увреждане и деменция.

През 2017 година интернационалните водачи се събраха още веднъж, с цел да преразгледат най-новите достижения в региона и да актуализират насоките.

Междувременно излиза наяве, че "дълбоката смяна в мисленето се дължи на биологичното установяване на заболяването на Алцхаймер, на патологичните мозъчни промени или на биомаркерите и на лекуването на когнитивното увреждане като симптом/признак на заболяването, а не на нейната дефиниция", се споделя в отчета.

Биомаркерите към този момент се употребяват необятно в медицината за диагностициране на хора с високо кръвно налягане, диабет и проблеми с плътността на костите- за понижаване на вероятността от инфаркт, инсулт и костни фрактури.

"В подтекста на продължаващата еволюция на проучванията на Алцхаймер и технологиите, препоръчаната рамка за научни проучвания е разумна последваща стъпка, с цел да помогне на научната общественост да напредне в битката против заболяването на Алцхаймер", съобщи шефът на NIA Ричард Ходс.

"Колкото по-точно можем да характеризираме характерния болестен развой, патологично дефиниран като заболяването на Алцхаймер, толкоз по-добри са възможностите ни за интервенция във всеки един миг в този континуум, с цел да предотвратим развиването на заболяването на Алцхаймер".

Вече може да бъдат преценени признаците на заболяването на Алцхаймер при хората посредством потребление на образна технология и разбор на мозъчни мостри на гръбначния мозък.

Проучвателната рамка на NIA-AA предлага три съществени групи биомаркери, които понастоящем са известни на науката, и оставя място за повече, които да бъдат добавени в бъдеще.

Експертите предизвестиха, че рамката не е предопределена да бъде тенденция за лекарите или надзорен лист за диагностика, а по-скоро тенденция, която откривателите да следват./АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР