В ожесточен сблъсък се превръща за софиянци въпросът дали се

...
В ожесточен сблъсък се превръща за софиянци въпросът дали се
Коментари Харесай

Разширение на първия метродиаметър – има ли нужда от него?

В яростен конфликт се трансформира за софиянци въпросът дали се разшири първия метродиаметър в зоната „ Околовръстен път – Симеоновски въжен превоз “, или не.
Класика в жанра – ръководещите упорстват да се построи, а опозицията не разрешава.
„ Опозицията блокира развиването на метрото. Проектът за уголемение на първи метродиаметър до лифтова станция „ Симеоново “ стартира преди 6 години, през 2014-та. Сега, през 2020-та година развиването на същия този план се блокира от съветниците от Демократична България, представители на Българска социалистическа партия и самостоятелния Борис Бонев “ - написа във фейсбук профила си Малина  Едрева, началник на групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет.
Ответът на Бонев пък гласи: „ Очевидно е неистовото желанието на ръководещите да прахосат над 150 млн. лева от нашите пари, с цел да построят метро до ИКЕА, което да обслужва пасажери като за рейс, само че да вдигне цените на парцелите като за „ Екстра Лукс Роял “, „ Ексклузив Парк Ризорт “ и сходни затворени комплекси, които безпощадно застрояват полите на Витоша. “
Спорът по тази тематика сред враждуващите групи в СОС не е от през вчерашния ден.
От през вчерашния ден обаче е гневното опълчване на опозицията тази точка да не влезе в дневния ред на комисията по устройство на територията. Точно в нея ръководещите от ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака не разполагат с болшинство, а нейната воля е решаваща в проблема. Повече съветници имат Българска социалистическа партия, „ Демократична България “, като в нея е и самостоятелният общински консултант Борис Бонев (движението „ Спаси София “).
Вносител на плана е основният проектант на Столична община Здравко Здравков. С него управата желае да стартира планиране на отклоняване на първия лъч на метрото от Бизнеспарка към магазин " Декатлон " и с втора станция при магазин ИКЕА.
Новото трасе, с което планът се променя, е с дължина към 2 км и с две метростанции.
С първата се цели обслужването на м. „ Младост 4 Камбаните “ – територия според Общ устройствен план с висока активност на застрояване, чиято реализация към този момент започва. Около този сектор на Софийски околовръстен път  има и други други интензивно разрастващи се и капиталово натоварени територии.
С втората (крайна) метростанция е планувано да се усъвършенства достъпът до зоните за отдих и туризъм на Витоша посредством връзка със Симеоновския въжен превоз.
 

„ Обвързването на метрополитена с лифтовата инфраструктура ще способства за удобството на столичани, а в същото време и за понижаване на антропогенното натоварване на Природния парк посредством прилагане на по-ефикасен и незамърсяващ електротранспорт и ограничение на броя коли, навлизащи в него. Извън жителите и работещите в пешеходния изохрон към спирките, тази линия ще обслужи и част от популацията и работещите в урбанизираните прилежащи елементи от подвитошката яка “, се сочи в обяснителната бележка на плана.

„ Ние, от групата на ГЕРБ-СДС в СОС рядко си разрешаваме да вършим политически заявления, тъй като имаме вяра, че като общински съветници имаме надалеч по-важни задания от това да политиканстваме и да се опитваме да трупаме партийни дивиденти на гърба на съгражданите си. В момента обаче сме сложени в обстановка бъдещето развиване на един от най-важните за всички в София планове и най-екологичният подобен да бъде размотаван и блокиран “, сочи Едрева.
По думите й едно от лицата, формирало позицията на Демократична България за разширението на метрото от Бизнеспарка по Околовръстния път - Борис Милчев, който в този момент е юридически съветник и партиен деятел от Демократична България, в качеството му на дълготраен шеф на правния отдел към Дирекция „ Архитектура и градоустройство “ на Столична община има подписан контракт за консултантски услуги по този план с компании, заинтригувани от неговото осъществяване.
„ Ние ще предадем тази информация на способените органи, с цел да бъде открито съществува ли спор на ползи. Нека да стане ясно какви са били претекстовете на този човек неведнъж да подписва документи, свързани с плана като чиновник на Направление Архитектура и градоустройство, по-късно да прибере комисионна по консултантския контракт, а в този момент да поддържа политически офанзиви против развиването на метрото. Използва ли позицията си на специалист от политическата група на „ Дeмократична България “, с цел да „ предоговори “ връзките си с тези вложители “,  пита шефката на водещата коалиция в СОС.

Въпросът й е дали от Демократична България са знаели за вероятната обязаност на своя специалист и ще поемат ли политическа отговорност за това.   
„ И в този момент, доста ясно декларирам каква е нашата позиция по тематиката: С цялата отговорност, която имаме като ръководеща партия през всичките години, по които се работи за метрото, се отнасяме извънредно отговорно към този стратегически план за София.  Кметът Фандъкова и ние не позволихме в никакъв случай прекъсването на осъществяването и развиването му. Този план не е за ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Демократична България или „ Спаси София “, това е план за жителите. Няма потребност да потвърждаваме неговата значимост, тя се вижда във всяка линия, във всеки пасажер, който я употребява, във всяко метровлакче. Това, което е значимо в този план към Витоша, е точно връзката на градския превоз към планината. Да можеш да стигнеш непосредствено от Люлин, Надежда, Обеля, Овча купел, Левски, Хаджи Димитър, летище София до Симеоновския въжен превоз. И вие твърдите, че хората от града ни имат срещу това? “, добавя още Едрева.
Окачествявайки вчерашното съвещание на комисията като цирк, защото при приемането на дневния ред точката за уголемение на метрото била отхвърлена, само че полемика по нея се състояла в точка „ Разни “ Борис Бонев отбелязва, че по негово гледище и на предходното съвещание гласуването по тази тематика било отсрочено. Искането на опозицията било да получат относителен разбор дали тази територия би могла да се обслужи по-ефективно и по-евтино с наземен градски превоз.
 

„ Целта е да се види и дали не можем да спестим стотина милиона, които да се влагат в от дълго време нерешени проблеми - тротоари, детски градини, улици, канализация, отчуждаване, зелени площи, междублокови пространства и какво ли не, като в същото време живущите и работещите в зоната да бъдат обслужени съответно “, отбелязва Бонев.
По думите му подобен разбор не бил изработен, само че точката още веднъж била вкарана за разглеждане в нарушаване на Правилника на СОС и погазвайки решение на комисията.
„ Абсолютно неприемливо е да се обслужват частни вложители, в ущърб на публичния интерес и да се влагат милиони в метро там, където няма потребност от такова. Няма да спра да упорствам, че метрото е скъпа за създаване инфраструктура и извънредно скъпа за поддръжка. Него би трябвало да го има там, където ще има пасажери и построяването му би трябвало да е обективирано с данни, а не с операции и сърцераздирателни мнения “, е безапелационен Борис Бонев.
Ето какво обаче пишат проектантите за това отклонение на първи метродиаметър:
„ Това отклоняване трансформира признатата с Общ устройствен план 2009 година скица на първия метродиаметър, съгласно която последната спирка се планува да бъде на Околовръстния път източно от възела с бул. “Ал. Малинов “.  С сегашния план за изменение линията от бул. “Ал. Малинов “ завива на запад по Околовръстния път. Новото трасе е с дължина към 2 км и с две метростанции. Първата от тях ще обслужва м. „ Младост 4 Камбаните “ и други разрастващи се територии в съседство, а втората ще усъвършенства достъпа до Витоша посредством връзка със Симеоновския въжен превоз. По калкулации на специалистите, създали през 2019 година Плана за устойчива градска подвижност, тази права на метрото ще бъде натоварена с 26 000 пасажера дневно “.   
Според обяснителната бележка част от зоната се е развила като атрактивна бизнес локация и продължава да притегля капиталови планове за нови офисни и търговски центрове, както и жилищни комплекси от затворен вид. Големи елементи от територията са към момента незастроени или в начален развой на застрояване, като се чака тяхното асимилиране в идващите години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР