В Очна клиника на УМБАЛ “Александровска се подновяват безплатните прегледи

...
В Очна клиника на УМБАЛ “Александровска се подновяват безплатните прегледи
Коментари Харесай

Безплатни очни прегледи за деца в Александровска болница - Здраве

В Очна клиника на УМБАЛ “Александровска ” се възобновяват безплатните прегледи за деца. Инициативата е на клиниката, Българското Дружество по Детска офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика, в партньорство с Българския Лекарски Съюз и “Българска Коледа ”.

Профилактичните прегледи са отдадени на Световния ден на зрението 13 октомври и ще се реализират всеки петък сред 14 и 17 часа. Предназначени са за деца на възраст 4-6 години.

Прегледите са целесъобразни за всички деца на посочената възраст, при които няма диагностициран проблем. Децата, на които бъде открит подобен, ще бъдат ориентирани за спомагателни проучвания и лекуване.

Прегледите включват установяване на зрителната заостреност, проучване на рефракцията (диоптрите) и цветното зрение.

Намаляването на зрението в тази възраст може да е резултат от така наречен “мързеливо око ” (амблиопия), което се открива при 5% от всички деца, като в огромна част от случаите няма никакви външни прояви. Смутено цветно зрение се открива при 8-9% от децата (предимно момчета), показват от клиниката.

Много постоянно, децата и техните родители даже не подозират, че има някакъв проблем, което постанова постоянното осъществяване на профилактични прегледи, даже в случаите, когато родителите/децата нямат недоволства. Нашият опит демонстрира, че над 10% от децата в България имат някакъв очен проблем, най-често потребност от очила, споделя началникът на клиниката по очни заболявания проф. Александър Оскар.

Прегледите се реализират с предварително записване на тел. 02 923  02 34 или на e-mail: [email protected].

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР