В очакване сме на един от най-светлите християнски празници- Възкресение

...
В очакване сме на един от най-светлите християнски празници- Възкресение
Коментари Харесай

Най-важните хитрини за вкусни домашни козунаци

В очакване сме на един от най-светлите християнски празници- Възкресение Христово! Много домакини ще запретнат ръкави и ще решат да се потвърдят в кухнята, като замесят сами козунаци, рула, кифлички и други вкусотии. Месенето не е лесна работа, знам го от опит, не че съм огромна майсторка. Вече 5 години сама си подготвям козунаците.

Когато стартира да меся, цялата кухня се трансформира в работилница за тесто, а след това ухае на пекарна. Търсих си рецепта за козунак и попаднах на тези 6 хитрини, с цел да станат пухкави козунаците ви. Ето ги и тях, споделям ги с вас.

Правило 1 - Месете постоянно единствено с пшенично бяло брашно вид 500. Сега на пазара има доста типове, тъй че внимавайте какво ще изберете!

Правило 2 - Козунаците обичат яйца! Както споделя Мечо Пух -колкото повече, толкоз по добре! Правилото е на кг брашно да се поставят не повече от 5 яйца.

Правило 3 - Меси дълго, до момента в който изтръпнат ръцете! Дългото месене и прибавяне на лой ще направи козунака на конци. Някои го удрят 100 пъти в масата, аз това не го върша. Тестото не обича жестоко отношение, а се подготвя с обич!

 Козунак

Правило 4 - Втасването да е най-малко 1 час и половина или 2 часа. Първо може да се оставя за 45 минути, след това се оформя и се оставя за второ втасване - още за 45 минути!

Правило 5 - Тестото обича топло! В стаята, където се меси, температурата би трябвало да е до 28 градуса. Така ще бухне по-добре.

Правило 6 - Печете козунаците на муден огън! Ако фурната е мощна, ще го грабне и ще изгори от горната страна, а от вътрешната страна ще е недопечен.

Ако съблюдаваме тези хитрини, на Великден ще се радваме на вкусни и пухкави козунаци. Успех в начинанието на всички кулинари - и начинаещи, и майстори!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР