В очакване на този физкултурен салон са 1600 деца, ученици

...
В очакване на този физкултурен салон са 1600 деца, ученици
Коментари Харесай

Спортният салон на училище „Найден Геров“ във Варна с неясна съдба | Игри с камъни край строежа му грози опасност

В очакване на този физкултурен салон са 1600 деца, възпитаници и спортисти, лишени от пълноценна физическа интензивност и спорт.

Не е ясно по кое време и дали ще бъде приключен физкултурният салон на СУ „ Найден Геров “. Парите за построяването му, близо 1,2 млн. лева, са платени 100% предплатено, само че все пак мечтаният от генерации учители и възпитаници не се реализира.. Бъдещето на оборудването, чийто градеж стартира през март 2021 година тъне в мрачевина. Конструкцията на салона бе вдигната, само че към момента има неосъществени редица действия по построяването му.

„ ММС е направило 100% предплатено заплащане на контрактуваната цена, само че в периода на деяние на цитирания контракт предоставените от ММС действия по създаване на обекта не са били изпълнени. ММС е сезирало способените органи за отбрана на държавния интерес с оглед изразходвания обществен запас и неизпълнението на поетите договорни отговорности от страна на ДЗЗД „ Пи Ем Пи Варна “. Предвид изложените в действителност условия към сегашния миг от страна на ММС не е допустимо ново финансово застраховане и/или възлагане на СМР за създаване на обекти. “, се споделя още в писмото.
Читателят сигнализира редакцията ни, че още през април дейностите са спрени, а към юни към този момент всякаква техника и машини са изтеглени. По думите му част от закупеното съоръжение за залата е откраднато заради невъзпрепятствения достъп до оборудването.

Родители показаха терзание от средата към строителния обект и заплахите, които крие за децата, играещи в региона. По думите им малчуганите употребяват камъни от насипите в изрязаните асфалтови сектори в двора. Освен това има и други строителни материали, които основават риск.
Въпроси по отношение на прекратеното създаване на салона единствено преди дни са подадени и от депутатите Инна Иванова и Снежана Апостолова, които са народни представители от „ Продължаваме промяната “. Питанията им са до министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, само че досега няма оповестен отговор в уеб страницата на Парламента .

Народните представители питат на какво съображение е прекъснато построяването и по кое време се чака да бъде обновено. „ Сградата е довършена до избран стадий, липсват детайли, няма вътрешно съоръжение и няма реализатор, който да извърши заданието и довърши салона. В очакване на този физкултурен салон са 1600 деца, възпитаници и спортисти, които не могат да правят пълноценно физическа интензивност и спорт. “, се споделя в писмото.

Заложените и към този момент разплатени средства, макар че работата по обекта не е приключена, са в размер на близо 1.2 млн. лв. . Прибрали са ги определените за реализатор „ Пи Ем Пи Варна “ ДЗЗД с сътрудници „ Пи Ем Ес Пропърти “ ЕООД и „ Политрейд кънстръкшън “ ЕООД. Контрактът е подписан на 21 декември 2020 година До сключването му се стига, откакто в началото класираният ДЗЗД „ Варнастрой 2020 “ вместо да поеме обекта, се отдръпва. Като претекст излага, че не може да подписа контракт заради огромната си ангажираност към сегашния миг.

Според първичните условия срокът за осъществяване на обекта е 86 дни от датата на подписване на контракт, само че не повече от 12 месеца. След това е продължен на 100 дни.

Официалният документ за привършване на договора е от май 2022 и е оповестен на уеб страницата на Агенцията по публични поръчки. От него излиза наяве, че всички средства са разплатени, само че дейностите не са изпълнени, а срокът на договора е изминал още в края на 2021 година.

И още
Договорът за спортното оборудване на СУ „ Найден Геров “ е измежду 26-те договора, подписани през декември 2020 за създаване на физкултурни салони, които са подложени на инспекция от разнообразни институции. Това заяви тъкмо преди година тогавашният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов. Общата стойност на договорите е над 21 млн. лв..

„ Странното, на което се натъкнахме и беше подадено към способените органи, е, че договорите са подписани през декември 2020 година в границите на един месец. Забелязахме, че едни и същи лица попадат във компаниите, които са спечелили поръчките в разнообразни градове на страната за разнообразни салони. “, сподели тогава Кузманов.
В договорите е записано поетапно заплащане, само че парите са изплатени предплатено и изцяло.
При осъществените инспекции е открито, че компании, които са благосъстоятелност на едно и също лице, основават Дружества по закона за отговорностите и договорите (ДЗЗД) и по този метод вземат участие в състезанията за построяването на физкултурни салони.

Андрей Кузманов подчертава и върху събитието, че договорите не са обезпечени с банкова гаранция. Вместо това са показани застрахователни полици.

„ Подписването на анексите обаче изключва опцията ММС да се компенсира за нанесени вреди или изобщо за несъблюдение на контракта, защото анексите изключват приложимостта на застрахователните полици “, означи министърът.
Изпълнителят на градежа на спортния салон на СУ„ Найден Геров “
Пример за порочната скица е ДЗЗД-то, определено за реализатор във Варна. Като негов шеф е посочен Иван Даскалов. Негова еднолична благосъстоятелност се оказват и ДЗЗД-та „ Пи Ем Пи Шумен “, „ Пи Ем Пи Панагюрище “, „ Пи Ем Пи Карнобат “ и „ Пи Ем Пи Варна “. Съдружник в тях, с изключение на компанията му „ Пи Ес Ем Пропърти “ ЕООД, е записано и второ негово сдружение „ Политрейд кънстръкшън “ ЕООД. С въпросните сдружения за създаване на салони са подписани четири контракта на една и съща дата- 21 декември 2020 година. Първият е за създаване на салон към ОУ „ Д. Благоев “ в Шумен на стойност близо 850 хиляди лв.. Вторият е за строителство на салон към СУ „ Нешо Бончев “ в Панагюрище. Сумата е същата. За толкоз е и третият договор за строителство на салон към СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Карнобат. Най-скъпият контракт е с сдружението във Варна. За близо 1.2 млн. лв.. Въпросните ДЗЗД-та на Иван Даскалов са прибрали предплатено сума от съвсем 4 млн. лв..

Подобна скица е и с други ДЗЗД-та, благосъстоятелност на едно лице, ангажирани със строителство на салони към школа в разнообразни градове.

Предвид изложените в действителност условия, към сегашния миг от страна на ММС не е допустимо ново финансово застраховане или възлагане на строително монтажни работи за създаване на обекта.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР