В общо изявление министрите на здравеопазването на България, Полша, Унгария

...
В общо изявление министрите на здравеопазването на България, Полша, Унгария
Коментари Харесай

България и още три държави искат от ЕК да проведе допълнителни преговори с Пфайзер

В общо изказване министрите на опазването на здравето на България, Полша, Унгария и Литва настояха Европейската комисия да организира спомагателни договаряния с " Пфайзер ", тъй че на страните-членки да бъдат обезпечени действително нужните количества ваксини против Covid-19 и да не се стига до остатък. Те приказваха след края на Съвета на Европейски Съюз, отдаден на здравните въпроси, оповестява БНР.

Министрите показват особена угриженост от предложенията в така наречен 5-а корекция на съглашението с фармацевтичното сдружение. Пред " Хоризонт " министър Асен Меджидиев изясни, че съгласно него по-скоро става дума за наказателна клауза, т.е., България да заплати милиони евро за по-малките количества, които ще получи през идващите 4 години.

" Аз не виждам нищо потребно в нея. Нашето мнение на България, и на Полша, и на Унгария, и на Литва, което беше безусловно еднообразно, е, че страните би трябвало да договорят количества, които са им нужни и особено България, мнението е, че след доставката на количеството, което е декларирано от съответната страна, тогава да се прави заплащане ".

В момента нямаме потребност от никакви количества, а до юни би трябвало да получим още 7 млн. дози, сподели министър Меджидиев:

" Нали ме разбирате, че това са дози ваксини, които още с доставката ние би трябвало да стартираме да ги бракуваме и в допълнение да заплащаме за бракуването на тези дози ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР