В Областна администрация Силистра бе проведеноразширено заседание на Областен съвет

...
В Областна администрация Силистра бе проведеноразширено заседание на Областен съвет
Коментари Харесай

Осигуряване на генератори за ток и други мерки набеляза Областният съвет за защита при бедствия в Силистра

В Областна администрация Силистра бе проведеноразширено съвещание на Областен съвет за осъществяване на Областен проект за отбрана при бедствия и кметовете на общините в обсега на област Силистра.Форумът бе по отношение на миналите на територията на региона неподходящи метеорологични феномени – дъжд на дъжд и снеговалежи, съпроводени от мощен североизточен вятър, снегонавявания и внезапно захлаждане. Резултат от всичко това е щета в 110-киловолтов далекопровод, както и паднали стълбове за приблизително напрежение.

На база на направените устни отчети от страна на представители на общините и на районни структури са установени компликации по преодоляването на последствията и набелязване на ограничения по възстановяване на дейностите икоординацията на виновните институции при настъпване на рецесии от сходен темперамент. В близко време присъщи за района проблеми ще бъдат показани в систематизиран тип от регионалния шеф Минчо Йорданов на съвещание в София с присъединяване на негови сътрудници от цялата страна.

Минчо Йорданов в резюме показа пред участниците в съвещанието свършеното на равнище област от другите институции във взаимоотношение с реципрочни от прилежащите области, в това число и с негово и на екипа му присъединяване. Той подчертава върху решени проблеми благодарение на Министерство на вътрешните работи, чиито служби поради почистването на главните пътищаразположиха 7 контролно-пропусквателен пункт за недопускане на МПС по тях; на районен съд за пожарна сигурност и отбрана на населението(РСПБЗН – Силистра), както и на кметовете на общини.

В края на съвещанието бе систематизирано,че отсега нататък е нужна още по-добра връзка сред кметствата в посока дежурните по ОМП в общините, а оттова и към регионалната конструкция, с цел да бъдат планувани на районно равнище сили и средства за решение на зародили проблеми при сходни естествени феномени като миналите, както също при възможни бедствия и повреди. В този смисъл бе даден позитивен образец със село Долец, където на 4 ноември торнадо сътвори обстановки, решени с присъединяване на институциите и групи от доброволци от общините Дулово, Главиница, Ситово и Алфатар.

Областният шеф сложи на дневен ред тематиката за обезпечаване на генератори за ток по кметства и институции, като опция за електричество най-малко за реализиране на връзка сред институциите. Акцентирано бе и върху нуждата от в допълнение уточняване на опциите за решение на казуса със оборудванията за електроснабдяване, който към момента е настоящ проблем за обитаеми места в разнообразни общини на региона. По информация от ВиК по същата причина, а тук-там и поради неспособност за достъп до оперативни пътища в сервитутните зони, няма вода в 23 обитаеми места в област Силистра.

Няма данни за бедстващи лица, с уточнението, че в силистренския Център за настаняване има три свободни места, само че при нужда ще бъдат открити и други запаси. В момента не работи Граничен контролно-пропусквателен пункт – Кайнарджа по проблем от румънска страна. Не е преставала да работи фериботната връзка като се изключи интервалите с доста мощен вятър. Учебни занятия се организират в общините Тутракан и Силистра(проблем има единствено в с. Проф. Иширково поради липса на ток).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР