В Областна администрация се проведе първото заседание на новосформираната Комисия

...
В Областна администрация се проведе първото заседание на новосформираната Комисия
Коментари Харесай

Новосформираната Областна комисия по образование и наука в Стара Загора проведе първото си заседание

В Областна администрация се организира първото съвещание на новосформираната Комисия по обучение и просвета. На него участваха представители на РУО-Стара Загора, на отделите по обучение към общините, на научната и академичната общественост.

Заседанието откри регионалният шеф проф. Наско Василев. Той приветства присъстващите и аргументира нуждата от основаване на такава комисия макар действието на необятен набор на съществуващите просветителни институции. Заседанието продължи под председателството на зам. регионалния шеф арх. Банко Банов. По първа точка от дневния ред бе прегледан и признат Правилникът за активността на Комисията.
Сред дискутираните тематики бяха главно механизмите за дефиниране на точните потребности на работодателите от служащи, уеднаквяване на напъните на шефове на учебни заведения, родители, браншови организации, с оглед повишение на  интереса към дуалното образование и опциите за разкриване на нови дуални паралелки. Разгледаха се аргументите за дребния брой паралелки, съществуващи все още. Разискваха се въпроси като: Как да популяризираме специалностите измежду децата? Не е ли късно професионалното насочване да стартира в 7-и клас? Как да мотивираме децата и родителите за верен избор? Има ли механизъм шефовете на професионални учебни заведения да одобряват императивно дуална форма на образование и други
Арх. Банове съобщи, че е значимо да се убедят работодателите във значимостта на ранно основаване на трудови привички у децата, като за това е нужно да се работи непрекъснато, а не случайно. За тази цел, той предложи да се провеждат поредност неофициални срещи с работодателски организации. Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова добави, че измежду главните аргументи за нежеланието на учители и ръководители в учебните заведения да се ангажират с дуално образование, е ниското заплащане на наставниците, незадоволителните тласъци за учащите се и неналичието на съответна реклама, която да направи търсените специалности привлекателни. 
Всички присъстващи се сплотиха към концепциите,  че професионалното насочване у нас би трябвало да стартира от 4-и клас, по този начин както е в Европа и че е наложително да имаме настоящи данни за нуждите на бизнеса от работна ръка. 
В края на съвещанието участниците разискваха проблеми, свързани с обсега и задържане на децата в учебно заведение, както и невъзможността да се употребяват по предопределение спортните площадки в заключените учебни дворове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР